DruštvoVesti

Ljajić otvorioMeđunarodni sajam nameštaja

Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do 11. novembra.

Na sajmu je oko 500 izlagača iz 45 zemalja.

Otvarajući tu manifestaciju ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je rekao da je uprkos najavi propasti drvne industrije ona pokazala fleksibilnost i potencijal za opstanak.

On je kazao da je zabeležen rast proizvodnje drvne industrije od devet odsto, prodaje nameštaja je porasla 14 odsto na domaćem tržištu, a izvoz je u prošloj godini uvećan za 16 odsto i iznosio je 418 miliona evra.

Po oceni Ljajića to nije pun kapacitet drvne industrije koja ima još potencijala, što može uticati i na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), izvoza i zaposlenosti.

Istakao je da su najveći problemi drvne industrije veliki izvoz trupaca i rezane građe, odnosno sirovina i nedostatak odgovarajuće radne snage.

“Izvoz trupaca je prošle godine iznosio 94 miliona evra, a kada bi bio pola manji i povećana prodaja gotovih proizvoda to bi doprinelo rastu izvoza od 150 do 200 miliona evra godišnje”, istakao je Ljajić.

Dodao je da je veliki izvoz trupaca utiče na to da domaći proizvođači nameštaja uvoze sirovine po znatno višim cenama.

 

Izvor: Agencije

Preuzela: Senada Kalić

Podeli