Društvo

U narednih mjesec dana počinje izgradnja zgrade za izbjeglice

Izgradnja zgrade za 20 izbjegličkih porodica u Novom Pazaru trebala bi početi u narednih mjesec dana. Gradskoj upravi danas je predata projektno-tehnička dokumentacija .

“Grad Novi Pazar na svojoj evidenciji ima 20 porodica i mi smo konkurisali za zgradu sa 20 stanova. Grad  je obezbijedio lokaciju, obezbijediće sve tehničke uslove, odnosno kačenje zgrade na infrastrukturu, vodu, kanalizaciju , struju i parterno rješenje oko zgrade.” kazao je član Gradskog vijeća Fevzija Murić.

U narednom periodu slijedi početak radova, a Murić je ocijenio pozitivnim što je za taj posao izabrana firma iz Novog Pazara.

“Konkurs za izvođača radova i za nadzorni organ raspisivala je Jedinica za upravljanje projektima, koju je formirala Vlada Republike Srbije. Ono što je za nas korisno i pozitivno je da je firma Elmir iz Novog Pazara dobila na ovom konkursu i da će ona izvoditi radove, tako da je ona iz grada i možemo u toku izgradnje da imamo jako dobru saradnju. ”

Murić je podsjetio da se na stambeno rješavanje izbjeglica čekalo 27 godina, te da je riječ o velikom državnom projektu. “Projekat je vrijedan više od 550 miliona eura. Republika Srbija, BiH, Hrvatska i Crna Gora učestvuju u realizaciji ovog projekta. Izbjeglice koje su ostale u državama u kojim su odlučili da ostanu treba da dobiju rješenje stambenog pitanja, a oni koji imaju mogućnost povratka u svoje matične države, one će se vratiti. ” zaključio je Murić.

E. Mašović

Podeli