DruštvoPolitika

Sandžačka delegacija završila zvaničnu posetu Turskoj

Visoka sandžačka delegacija završila je zvaniču posetu Turskoj, gde su u Istanbulu, na poziv predsednika Republike Turske, Redžepa Taipa Erdoana, prisustvovali svečanosti otvaranja Aerodroma, kao i brojnim manifestacijama, koje su organizovane povodom 29.oktobra, Dana Republike. Za čelnike sandžačkih opština i Bošnjačkog nacionalnog vijeća u predsedničkoj rezidenciji upriličen je sastanak, na kojem je bilo reči o realizaciji zajedničkih projekata i budućoj saradnji.

Predsednik Republike Turske, Redžep Taip Erdoan organizovao je prijem za delegaciju Sandžaka, koju su činili gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin, te predsednici opština Sjenica i Tutin, Hazbo Mujović i Kenan Hot.

Na sastanku koji je organizovan sinoć u predsedničkoj rezidenciji razgovaralo se o realizaciji dogovorenih projekata, ali i o novim projektima. Predsednik Turske zanimao se i za trenutnu situaciju u Sandžaku i u zemlji, a posebno za atmosferu pred dolazeće izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće. Ovom sastanku predhodila je svečanost obeležavanja Dana Turske i otvaranja najvećeg aerodroma u svetu. Ceremoniji su, na poziv predsednika Erdoana, među više od 50 zvaničnika iz najmanje 18 zemalja sveta, prisustvovali i predstavnici sandžačkih gradova i opština, te Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

‘’Velika je čast prisustvovati svečanom otvaranju najvećeg aerodrome na svetu, ali i veliko priznanje za grad Novi Pazar, za Sandžak i Srbiju’’, ocenio je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

‘’Ovo je važno za citav svijet, a posebno za Bošnjake, kao turske rođake, da imamo ovakav, najveći aerodrome na svijetu. I mi smo došli da naučimo nešto ovde, kako da mi razvijemo svoj kraj’’, kazao je predsednik BNV, Sulejman Ugljanin.

‘’Samim pozivom ukazana je apsolutna podrška predsednika Erdoana čelnicima sandžačkih opština i Bošnjačkom nacionalnom vijeću za sve ono što radimo i za naš narod’’, rekao je predsednik opštine Sjenica, Hazbo Mujović.

Najpozitivnije utiske izneo je i predsednik opštine Tutin, Kenan Hot, zahvalivši predsedniku Erdoanu za podršku realizaciji svih važnih projekata za Sandžak.

‘’Obraćam se svim prijateljima u regiji i svetu. Dođite da zajedno gradimo mirnu, srećnu i prosperitetnu budućnost. Novi aerodrom je blistavo lice naše zemlje I primer u celom svetu’’, rekao je predsednik Republike Turske, Redžep Taip Erdoan.

Podsećamo, naša medijska kuća, RTV Novi Pazar prisustvovala je otvaranju novog istanbulskog aerodroma, odakle smo u više navrata uživo izveštavali. Kompletna emisija je na našem program sutra u 21 i 30.

G.G.

Podeli