Društvo

Promovisan zbornik radova posvijećen Sjeničkoj konferenciji

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću promovisan je zbornik radova nastalih na međunarodnom naučnom skupu “Sto godina Sjeničke konferencije”, a koji je održan prošle godine. Predstavljeni su autori i njihovi radovi, ali je bilo riječi i o okolnostima koje su dovele do održavanja Sjeničke konferencije 1917. godine.

Naučni skup, koji je održan prošle godine u Sjenici, imao je za cilj rasvjetljavanje društvenog, historijskog i političkog značaja ovog događaja  iz 1917., kao i donijete rezolucije, dokumenta kojim je od tadašnjih vlasti zahtijevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka. Ovom temom bavili su se brojni istraživači i naučnici iz zemlje i regiona, a njihova djela objedinjena su ovim posebnim zbornikom.

Promoteri zbornika bili su potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Muhedin Fijuljanin, prof. dr. Izet Šabotić , dr. Rizvan Halilović i mr. Ismet Aziz. Na skupu je istknuto da se značaj Sjeničke konferencije ogleda u tome što je u njoj jasno i nedvosmisleno izraženo raspoloženje bošnjačkog naroda o pitanju uređenja Sandžaka, ali i u pogledu rješavanja pitanja Bošnjaka u tom periodu.

 

Podeli