Društvo

Potpisan ugovor za rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin

 U Vladi Srbije je potpisan komercijalni ugovor za rekonstrukciju državnog puta Novi Pazar – Tutin sa turskom kompanijom “Tašjapi”.

Ugovor su potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Miahajlović, predsednik kompanije “Tašjapi” Emrulah Turanli i v. d. direktora “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak.

“Danas započinjemo realizaciju prvog projekta sa turskom kompanijom Tašjapi, vrednog 24 miliona evra. Ugovor koji smo danas potpisali podrazumeva izradu idejnog projekta, izradu plana detaljne regulacije i izvođenje radova, u dužini od 20,5 kilometara”, izjavila je Mihajlović.

Ona je rekla da je nekoliko dokumenata prethodilo početku realizacije ovog projekta, pre svega Sporazum o saradnji u infrastrukturnim projektima između dve vlade, Memorandum o razumevanju o saradnji između Ministarstva i kompanije “Tašjapi” iz maja ove godine i nedavno potpisan Okvirni sporazum između VladeSrbije i kompanije “Tašjapi”.

Mihajlović je istakla je da je rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin od izuzetnog značaja za više od 150.000 građana koji žive u ovom delu Srbije.

“Prioritet je prevashodno bezbednost puteva, ali i stvaranje konekcija koje će omogućiti brži protok robe i ljudi. Verujem da će izvođač radova učiniti sve da građani dobiju kvalitetan i dobar put“, rekla je ona.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ambasador Turske u Srbije Tanžu Bilgič.

Ljajić rekao je da je malo ko verovao da će se ovaj put rekonstruisati, s obzirom na to da se o tome govorilo godinama unazad.

“Ovaj put znači život za građane u ovom delu Srbije, jer ih je na stotine ginulo u prethodnim godinama. Rekonstrukcijom puta izbeći ćemo rizičnu slalom vožnju koja je odnosila živote”, rekao je Ljajić.

Bilgič istakao je da dve zemlje imaju dobre bilateralne odnose i da je ovo prvi od infrastrukturnih projekata čija izgradnja kreće, očekujući da uskoro počne i realizacija projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

N1

 

Podeli