Categories: Svet

Na novi aerodrom u Istanbulu sletjeli avioni Turkish Airlinesa

ISTANBUL –  Avioni turske nacionalne aviokompanije Turkish Airlines (THY) sletjeli su na Novi aerodrom u Istanbulu, čija će prva faza biti otvorena danas, javlja Anadolu Agency (AA).

Prva faza Novog aerodroma u Istanbulu za letove će biti otvorena programom kojem će prisustvovati predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i više od 50 visokopozicionirnih zvaničnika iz svih dijelova svijeta.

Brojni građani, koji su željeli prisustovati otvorenju, već su pristigli na aerodrom, a u toku su posljednje pripreme. Pojedine putne dionice su zatvorene za saobraćaj, a u blizini aerodroma istaknute su zastave Republike Turske, koja danas obilježava svoj 95. rođendan. Istaknute su i fotografije Mustafe Kemala Ataturka, osnivača savremene turske države i predsjednika zemlje Erdogana.

U zgradi terminala i oko nje poduzete su visoke mjere sigurnosti, a na ulazu u aerodrom na turskom i engleskom jeziku napisano je ”Istanbulski aerodrom“ te na nekoliko jezika poruka “Dobrodošli kući“.

U prvoj fazi bit će opsluženo 90 miliona putnika godišnje. Aerodrom je izgrađen na ukupnoj površini od 76,5 miliona kvadratnih metara, a ostale faze bi trebale biti završene do 2023. godine.

Po završetku radova, aerodrom će sadržavati šest odvojenih pisti, imat će kapacitet 500 aviona, parking otvorenog i zatvorenog tipa kapaciteta 70.000 vozila i godišnje će opsluživati oko 200 miliona putnika.

Novi aerodrom, još prije otvorenja, dobio je nekoliko nagrada, pa se može očekivati da će taj trend biti nastavljen i u budućnosti.

Anadolu

Podeli

N N

Recent Posts

Asfalt u Ribariću

U Ribariću je asfaltiran put u mestu Rijeke. Za ove radove koji meštanima znače život…

2 hours ago

Za pošumljavanje Grad dobio blizu šest miliona dinara

Grad Novi Pazar dobio je sredstava u iznosu od 5. 964. 417 dinara za projekte…

3 hours ago

Matić pred Javor: Važno je šta mi hoćemo (sreda, 18.00)

"Nije bitno da li je Javor ugodan ili neugodan protivnik, važno je ono što mi…

3 hours ago

Husein Memić (SDP) stari-novi ministar turizma i omladine

Husein Memić će i u novoj Vladi Srbije ostati ministar turizma i omladine i to…

4 hours ago

Benzin od danas 202 dinara!

Evrodizel će koštati 205 dinara, što je jeftinije za dinar nego do sada, dok će…

5 hours ago

Međedović bez glavnog žreba u Eks an Provansu

Novopazarac u finalu kvalifikacija izgubio od Valentana Vašeroa iz Monaka.

5 hours ago