Categories: Društvo

Zbog bojkota popisa naneta direktna šteta budžetima opština Sandžaka

Nepopisivanjem Bošnjaka na popisu 2011. godine naneta je direktna materijalna, ali i druga šteta opštinama Sandžaka. Ko je odgovoran?

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine grad Novi Pazar imao je 100.400 stanovnika, a prema istom popisu, Bošnjaka je u Srbiji bilo 145.300, što cini 2.0% ukupne populacije u Srbiji.

Policijska uprava Novi Pazar nije zvanično saopštila podatke o broju stanovnika sa prebivalištem u Novom Pazaru, ali kako nezvanično saznajemo taj broj, u 2018. godini, sedam godina nakon popisa iznosi 130 hiljada prijavljenih građana.

Tadašnji muftija, a današnji akademik Muamer Zukorlić, 2011. godine pozivao je narod na bojkot popisa.

Umesto da radi u opštem interesu Bošnjaka, Zukorlić je svojim recenicama i pozivom na bojkot doveo do posledica koje su višemilionski oštetile ovaj kraj i time direktno umanjio republicki transfer novca ka opštinama u Sandžaku, a šteta se procenjuje na preko 20 miliona eura. Takođe, pozivanjem  na bojkot građanima Sandžaka smanjio je broj radnih mesta za lekare, medicinsko osoblje, i broj specijalizanata u bolnicama i domovima zdravlja širom Sandžaka

Podsećanja radi kada su se popisi stanovništva sprovodili u zemljama u regionu, Zukorlić je, kako je i sam naveo, rado učestvovao u pozivu Bošnjaka da se popišu u Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori.

Rezultati svih dosadašnjih izbora pokazuju da Muamer Zukorlić zbog svoje nedosledne politike i ciljeva koji se iz godine u godinu menjaju nikada nije pobedio na izborima u Sandžaku, takodje Zukorlić nikada nije ispunio javno data obećanja. Tako je tokom izbora 2012. godine obećao javno, gostujući na BN  televiziji, da ukoliko ne osvoji 2/3 glasova, da će se povući sa svih funkcija.

Podeli

N N

Recent Posts

Železničar – Novi Pazar 3:1

Gol za Novi Pazar postigao je Mihajlo Petković u 45. minutu.

15 hours ago

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

20 hours ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

21 hours ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

21 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

21 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

22 hours ago