VIDEO: Ovako će izgledati plato u Novom Pazaru nazvan po rahmetli Hatidži Mehmedović

Užurbano se radi na uređenju plato koji će biti nazvan po predsjednici udruženja “Majke Srebrenice”, rahmetli Hatidži Mehmedović.

Gradsko veće Novog Pazara donelo je na nedavno održanoj sednici odluku da se plato Kulturnog centra u tom gradu nazove po predsednici Udruženja “Majke Srebrenice”, rahmetli Hatidži Mehmedović. Ova odluka usvojena je jednoglasno, a ovih dana proći će i kroz skupštinsku proceduru, javlja Anadolu Agency.

Grad Novi Pazar će, imenovanjem platoa u blizini zgrade Kulturnog centra, ukazati počast za hrabrost i za borbu za istinu predsednici Udruženja “Majke Srebrenice”, Hatidži Mehmedović, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Želimo da odamo počast nedavno preminuloj predsednici Udruženja “Majke Srebrenice”, rahmetli Hatidži Mehmedović, ženi heroju žrtve i stradanja. Zato će zasluženo plato u centru grada nositi njeno ime. Naša je obaveza da se sećamo nje i svih nevinih žrtava Srebrenice”, rekao je prvi čovek Novog Pazara Nihat Biševac.

Podsetimo, delegacija Novog Pazara, predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem prisustvovala je dženazi Hatidže Mehmedović u Srebrenici.

Na dan Hatidžinog ukopa na više lokacija u Novom Pazaru istaknuti su transparenti sa porukom: “Neka ti je vječni rahmet, majko šehida.”

Skupština Novog Pazara je 2015. godine donela odluku da se na teritoriji grada 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Inicijativa je potekla iz Sandžačke demokratske partije, a i potpredsednik Vlade, ministar Rasim Ljajić vlastima u Novom Pazaru preporučio je da jednu od ulica nazovu po predsednici udruženja “Majke Srebrenice”, i tako joj odaju počast.

A. Nićiforović/Anadolu Agency

Podeli