DruštvoVesti

Kačapor: Sačuvaćemo bošnjačku kulturu od zaborava

Nosilac liste “Vakat je” na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sait Kačapor rekao da ova lista na metodološki način želi da se bavi proučavanjem i očuvanjem izvorne bošnjačke kulture.

On je u intervjuu za Sto plus radio rekao da će obeležja ove kulture u pisanoj ili u formi video snimaka trajno sačuvati od zaborava, negovati ih i prikazivati u konkretnim slučajevima.

“Tako ćemo sačuvati našu kulturu, pesmu, folklor, običaje, kuhinju, našu umetnost kroz sve oblike umetničkog stvaranja. Čuvaćemo naša materijalna dobra, kao što su džamije, u izvornom obliku kakve su i ranije bile, rekonstruisati i stalno negovati, ali graditi i nove”, rekao je Kačapor.

On je istakao da su Bošnjaci kroz niz vekova pokazali da imaju svoju originalnu, specifičnu kulturu, a da to nije samo sevdalinka, koja je prihvaćena kod svih naroda i narodnosti i koju danas svi rado pevaju i unapređuju.

“Mi imamo i svoje spomenike kulture, a to nisu samo džamije, mehdžidi, tvrđave, stećci, već ogroman broj spomenika materijalne kulture. Osim toga, imamo i brojnu nematerijalnu kulturu, kao što je književnost i svi vidovi umetnosti. U balkanskom metežu često je naša kultura bila predmet prisvajanja od strane drugih naroda i narodnosti, ali i omalovažavanja”, rekao je Kačapor.

On je dodao da ova lista želi da gradi dobre međukomšijske odnose sa pripadnicima drugih naroda, življenje u zajedništvu i slozi, kroz međusobno poštovanje kulture i običaja.

“Još u vreme osmanskog perioda Bošnjaci su išli na čestitanje verskih i drugih praznika kod suseda drugih veroispovesti i obrnuto bili posećeni tokom Bajrama i drugih blagdana. Mi želimo to da vratimo, jer je to narušeno u poslednje tri decenije. Želimo da Bošnjaci poštuju tuđu kulturu i običaje, ali i da drugi poštuju našu kulturu i običaje”, rekao je Kačapor.

Izbori za nacionalne savete manjina zakazani su za 4. novembar, a RIK je do sada proglasio četiri liste koje će učestvovati u izborima za BNV.

 

Izvor: Radio Sto Plus

Podeli