Vesti

Bošnjačka stranka za polumesec na zastavi Crne Gore

Bošnjačka stranka u Crnoj Gori predložiće u okviru skupstinske radne grupe za izborne i druge reforme da se na zastavi pored krsta nađe i polumesec.

Ovo je potvrdio poslanik BS-a Ervin Ibrahimović, dodajući da to nije jedini zahtev Bošnjaka. Naime, kako prenose crnogorske Vijesti, bonjačka dijaspora traži da se iz školske lektire izbace Njegošev “Gorski vijenac” i “Peščanik” Danila Kiša, jer se u njima navodno vređa islamska vera.

Ibrahimović kaže da je inicijativa o uklanjanju religijskih obeležja, odnosno krstova sa državne zastave Crne Gore, visoko na agendi Bošnjačke stranke.

“Mi smo za građansku Crnu Goru. Ako krenemo od toga da je Crna Gora država svih nas, verujem da nikom neće smetati da li ima polumesec ili neki drugi verski simbol”, kaže za TV Vijesti Ervin Ibrahimović.

On dodaje da mu krst na zastavi ne smeta, ali da mu smeta što nema polumeseca.

Ibrahimović legitimnom smatra i inicijativu više bošnjačkih organizacija iz dijaspore koje su od regionalnih i crnogorskih vlasti tražile da iz obavezne lektire uklone Njegošev “Gorski vijenac” i “Peščanik” Danila Kiša, ocjenjujući da se radi o “nacionalističkim delima prema islamu i muslimanima”.

Iz crnogorskog Ministarstva kulture već su poručili da neće ukinuti Njegoševu nagradu, što je još jedan od zahteva koji potpisuje dijaspora, a Minsitarstvo prosvete smatra neutmeljenim zahtev u vezi sa Njegoševim i Kišovim delima.

Potpisnici apela će kako kažu razumnih 100 dana sačekati odgovor, a ako ne bude pozitivan obratiće se EU, UN-u, SAD i drugim međunarodnim instancama.

Bktvnews

Podeli