DruštvoVesti

Hot: ”Rasvetliti zločine nad Bošnjacima”

Kandidat sa liste ”Samoopredjeljenje’’ Salih Hot kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da program te liste predstvlja rješenje na ključne statusne, nacionalne i političke probleme, te odgovor na potrebe bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji.

”Jedan od programskih ciljeva jeste i rasvijetljavanje i procesuiranje svih ratnih i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku u periodu od 1990. do 2000. godine i kažnjavanje odgovornih” kazao je Hot.

Prema njegovim rečima Bošnjaci Sandžaka žive u državi Srbiji koja je pravosnažnim presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala proglašena krivom za zločin genocida i druge zločine izvršene nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.

”Bošnjaci Sandžaka, u periodu od 1990. do 2000. godine su preživjeli organizovani državni teror od strane režima Slobodana Miloševića. Zločini u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima, otmice, ubistva, montirani-politički procesi, vojno-policijska tortura kroz koju je prošlo 17.500 Bošnjaka, kao i drugi zločini koji su počinjeni nad Bošnjacima, do danas nisu rasvijetljeni niti su odgovorni za njih kažnjeni. Srpska vojska, policija i druge službe bezbjednosti izvršili su najsvirepije i najteže zločine nad Bošnjacima Sandžaka za koje do danas niko nije odgovarao niti su ti zločini rasvijetljeni” istakao je Hot.

On je ukazao na potrebu donošenja novog zakona o lustraciji kojim bi se, kako objašnjava,  obuhvatili i procesuirali svi pripadnici državnih organa koju su učestvovali u planiranju, organiziranju i sprovođenju zločina i drugih oblika nasilja nad pripadnicima bošnjačkog naroda u Sandžaku, tokom 90-tih godina 20. vijeka.

”Iz tih razloga, dok se ti zločini ne rasvijetle i počinioci kazne Bošnjaci Sandžaka srpsku vojsku, policiju i druge službe bezbjednosti, sa punim pravom, doživljavaju, kao prijeteću oružanu silu i objektivnu opasnost po život” objašnjava dalje Hot.

Svi ovi zahjtevi su, prema njegovim rečima,  sadržani u zahtjevima Bošnjačkog nacionalnog vijeća za reviziju Akcionog plana za manjinske narode u okviru pregovaračkog poglavlja 23.

”Rasvijetljavanje i procesuiranje svih ratnih i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku u periodu od 1990. do 2000. godine i kažnjavanje odgovornih predstavlja dug države prema svm žrtvama. Na kraju, to je i realna potreba bošnjačkog naroda u Sandžaku i Republici Srbijii i zbog toga se i nalazi u programu naše liste’’ kazao je on.

Hot je istakao da ukoliko Srbija želi da uđe u Evropsku uniju i da postane istinska pravna i demokratska država, mora da rasvijetli sve zločine koji su se dešavali na prostoru Sandžaka u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i mora odgovorne za te zločine privesti pravdi.

’’Iskoristio bih ovu priliku i da pozovem Bošnjake u Sandžaku da se upišu u poseban birački spisak. Biračko pravo jedino se može iskoristiti ukoliko ste upisani u birački spisak koji se zatvara sutra, 19. oktobra’’ naglasio je Hot.

On je na kraju pozvao Bošnjake da  4. novembra na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće daju podršku listi “Samoopredjeljenje – dr. Sulejman Ugljanin” koja se nalazi pod rednim brojem 1. i time, kako je rekao,  sebi i svojoj porodici osiguraju sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost.

Podeli