Politika

Pet stranaka zajednički osudile jučaršnji incident

Osudu jučerašnjeg incidenta na sjednici Skupštine Novog Pazara, na zajedničkoj konferenciji za novinare iznjeli su predstavnici Sandžačke demokratske partije, Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sandžačke narodne partije, Stranke za Sandžak i Liberalno demokratske partije. Iz tih stranaka izrazili su nezadovoljstvo ponašanjem državnih organa koje smatraju “odgovornim za jučerašnji incident i upad nekolicine simpatizera Stranke pravde i pomirenja u salu lokalnog parlamenta.

Predsjednik Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije za Novi Pazar, Fahrudin Đekić, rekao je da su jučerašnji incidenti na sjednici Skupštine došli u pravo vrijeme, kako bi građani još jednom, neposredno pred izbore za nacionalni savjet Bošnjaka, uvideli ko je, kako je rekao, interesna grupa koju predvodi Muamer Zukorlić, te imali jasnu sliku šta je njihov cilj i zadatak. Prema njegovim riječima svi porazi Zukorlića na izborima jasna su poruka da ga građani neće.

„Ovdje se radi o jednom političkom Frankenštajnu, koji se čas zove BKZ, čas BDZ a čas SPP, koji ima višak podrške iz Beograda a manjak podrške u Novom Pazaru i Sandžaku. Mi se nećemo zadovoljiti time da on doživi još jedan težak izborni poraz koji je izvjestan, mi ćemo učiniti sve da se ovo zlo zaustavi. Drago mi je da su građani Novog Pazara odmah sinoć, a nastavili i danas sa otvorenim negodovanjem i nezadovoljstvom zbog jučerašnjeg postupka čelnika SPP. Pošto su se državni organi stavili na stranu te političke grupacije, mi ćemo se na svoj način boriti da se poštuje Ustav Republike Srbije na ovom dijelu njene teritorije. Veće razmjere jučerašnjeg skandala spriječene su zahvaljujući našoj prisebnosti, mi smo htjeli da razgovaramo sa ljudima ali njih su predvodili neki zlonamjerni ljudi i to nije bilo moguće“, rekao je predsjednik Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije Fahrudin Đekić.

On je dodao da je tih pet stranaka formiralo krizni štab koji će pratiti stanje na terenu, te da će u narednom periodu adrese kojima će se obraćati biti Brisel Vašington, Ankara i Berlin.

“SDP je poslednja stranka koja želi da internacionalizuje ovaj problem, ali svi naši pokušaji da ga riješimo nisu dali rezultate jer policija i nadlježne službe sležu ramenima kad god smo im se obratili”, rekao je Đekić.

Đekić je naglasio da će tih pet stranaka zatražiti prijem gradonačelnika Novog Pazara, Sjenice i Tutina kod predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kako bi ga obavijestili o tome šta se radi u Sandžaku i kakav je odnos države prema Bošnjacima i svim građanima, jer on za to nije saznao.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka Ahmedin Škrijelj, rekao je da su jučerašnji događaji naručeni, organizovani i podržani iz Beograda, srpske policije i službi bezbjednosti kako bi se izazvale podjele i kriza u Novom Pazaru i Sandžaku”.

“Pozivam Vladu da povuče srpsku vojsku, policiju, tužilaštvo i sudove iz Sandžaka jer oni predstavljaju prijeteću oružanu silu po Bošnjake. Pozivam međunarodne organizacije da pošalju specijalne misije i nadziru povlaćenje srpskih oružanih snaga i organa i učestvuju u formiranju multietničkih institucija čiji će sastav odgovarati strukturi stanovništva Sandžaka”, dodao je Škrijelj.

Za predsjednika Stranke za Sandžak Fevziju Murića jučerašnji događaj pokazao je ko je Muamer Zukorlić, da je Zukorlić pokazao svoje pravo lice i za čije interese radi. O planu upada, kaže Murić znalo se dan prije održavanja sjednice.

Iz Sandžačke narodne partije zapitali su zašto policija nije reagovala, nego se pojavila tek nakon pet sati, i to kada je u Supštinu došao odbornik Muamer Zukorlić.

Jučerašnje nasilje osudila je i Liberalno demokratska partija, jedini legitiman način da se dođe do vlasti su demokratski izbori, poručili su, nikako nasilje i otimanje vlasti od demokratski izabranih predstavnika naroda.

Njegova stranka, reko je Škrijelj, uložiće maksimum napora da interese Bošnjaka ne određuje Beograd već sami Bošnjaci.

 

A. Ni.

 

Podeli