DruštvoPolitika

CESID sprovodi kampanju za povećanje izlaznosti birača

Centar za slobodne izbore i demokratiju organizovao je okrugli sto pod nazivom “ U susret izborima za nacionalne savete“  sa ciljem povećanja izlaznosti birača. Predstavnici Grada, Misije OEBS i nevladinog sktora zajednički su analizirali probleme vezene za slabiju izlaznost na prethodnim izborima za nacionalne savjete, ali je bilo riječi i o uplitanju države u sam izborni proces, te zloupotrebi državnih organa i medija u favorizovanju jedne liste.

Okrugli sto dio je posebnog projekta CESID-ove kampanje podizanja svijesti o važnosti izlaska na izbore, a koji se prvenstveno odnosi na bošnjačku i albansku nacionalnu zajednicu.

Ispred Gradske uprave Novog Pazara Mirsad Jusufović rekao je da se Grad strogo pridržava predviđenih pravila i da su postavljena čak 4 pulta za upis u prostorijama Uprave koja je otvorna za zainteresovane 7 dana u nedjelji. Jusufović navodi kao jedan od problema za slabiju izlaznost  to  što se nacionalne manjine ne upisuju automatski, po rođenju, u poseban birački spisak.

” Ovo je jedan trik kome je država pribjegla da se zapravo mnogo manji broj ljudi upiše u birački spisak, da onda od toga 50 % do 40 % izadje na izbore, i da vi onda dobijate nekakvu vlast u nacionalnim savjetima koja se dobija sa nekim smiješnim brojem glasova”, rekao je Jusufović.

O značaju ovih izbora za sam demokratski proces govorila je predstavnica kancelarije misije OEBS u Novom Pazaru, MikaelaTurman, koja je ukazala da istraživanja pokazuju da su birači u prethodnom periodu imali veoma skromne informacije o izborima i nazivima izbornih lista. Ona je rekla da misija OEBS neće nadgledati predstojeće izbore.

” Misija OEBS u Srbiji nema mandat da nadgleda  izbore u Srbiji, ali će naši predstavnici sigurno posećivati biračka mjesta na dan izbora. S obzirom da Misija neće zvanično biti uključena u nadgledanje, to znači da samim tim neće izdati i zvaničan izvještaj koji se tiče posmatranja izbora”, rekla je Mikaela Turman.

Predstavnik nevladinog sektora, Fahrudin Kladničanin, kaže da je ove izbore veoma slabo interesovanje međunarodne zajednice.

” Međunarodna zajednica treba da omogući da predizborni ciklus, predizborna atmosfera protekne u jednom demokratskom duhu. Mi imamo situaciju sada da međunarodna zajednica dosta nijemo posmatra sve ono što se događa ”, rekao je Kladničanin.

Predsjednica Sandžačkog odbora za ljudska prava, Semiha Kačar, rekla je da se Beograd upliće u izborni proces i da država ima svoje miljenike i favorite.

“ Na djelu je jedna perfidna kampanja što se tiče samih državnih institucija. Očigledno njima odgovara haos ovdje, i haotično stanje jer država ništa ne preduzima. Imate dominaciju samo jedne ličnosti na nacionalnim medijima. Uzmite Happy, uzmite Pink, uzmite RTS, bilo koju nacionalnu televiziju, ni jedna lista nema prostora u medijima osim jedne” , kazala je Semiha Kačar.

Tokom skupa kritikovano i uvođenje posebnih biračkih pravila od strane Republičke izborne komisije koja važe samo za tri grada u zemlji.  Skup je protekao i u raspsravi o događaju upada u Gadsku skupštinu u kojoj je osuđena reakcija policije, koja je, kako je rečeno,  došla nakon pet sati.

 

Podeli