Samoopredjeljenje u Novoj Varoši i Sjenici

Četvrta po redu tribina pod nazivom “Žena – stub sandžačkog društva” organizovana je juče u u Novoj Varoši u okviru izborne kampanje liste “Samoopredjeljenje”. Peta i poslednja tribina ortganizovana je i u Sjenici. Sa tribina je poručenao da je žena ključni stub i osnova svake porodice i društva.

Na tribini u Novoj Varoši priustnima se obratila Behija Hadžić, kandidatkinja sa liste iz Nove Varoši koja je u svom obraćanju istakla da je sandžačka žena majka, sestra, ćerka, stub na kojem se oslanja društvo.

“Sandžačka žena je svaka od vas koja neće dozvoliti da njena djeca, braća i očevi budu sami u odbrani našeg prava na slobodu.” – rekla je Hadžić.

U svom obraćanju prisutnima, nosilac liste, Sulejman Ugljanin je rekao da je samoopredjeljenje pojam iz međunarodnog prava koji jedino pripada narodima.

„Ni država Srbija, niti država Crna Gora nemaju u svoje tapije upisan Sandžak.“ –  rekao je Ugljanin.

„Ako se Bošnjaci 4. novembra izjasne za samoopredjeljenje, sami rezultati izbora obavezuju Srbiju, Crnu Goru i međunarodnu zajednicu da pristupe rješavanju bošnjačkog nacionalnog pitanja i statusa Sandžaka“ – istakao je Ugljanin.

Peta i poslednja tribina održana je u Sjenici.

Kako je saopšteno, Listu „Samoopredjeljenje“ je podržala i bošnjačka parlamentarna stranka, SDA Sandžaka, u ime SDA skupu se obratila Maida Kasumović, predsjednica Organizacije žena SDA Sandžaka – ogranak Sjenica.

„Žena je ključni stub i osnova svake porodice i društva. Žena kao takva mora biti prepoznata kao jedan od bitnih faktora u procesu odlučivanja.“ – rekla je Kasumović.

Na tribini se obratila i Minela Kalender, kandidatkinja sa liste iz Sjenice koja je u svom govoru istakla da je uloga žene u društvu je iznad uloge koju ima muškarac a da razlog tome leži u činjenici da žene, pored svog aktivnog djelovanja na svim poljima, u svojem krilu i odgajaju nove, aktivne članove zajednice.

„Moguće je i da mi, žene Sandžaka, izgradimo Sandžak tako da on postane uzor slobodarskom svijetu. Ali to je moguće samo uz naše aktivno uključivanje i uzimanje one uloge koja nam pripada. To je i ono što tlačiteljski  sistem raznim pritiscima želi da spriječi, ali zahvaljujući tome što sandžačka žena postaje aktivni pripadnik zajednice, oni već uviđaju da im nastojanja postaju minorna“ – rekla je Kalender.

U svom obraćanju prisutnima, nosilac liste, Sulejman Ugljanin je rekao da su žene dale nemjerljv doprinos savremenom nacionalnom pokretu Bošnjaka Sandžaka.

„Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće koji se održavaju 4. novembra značajni su za rješavanje bošnjačkog nacionalnog pitanja na Balkanu kao i za vraćanje ranije stečenog prava naroda Bošnjacima u Srbiji.“ – istakao je Ugljanin.

„Samo narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. To je pravo da narodi sami uređuju svoj politički status, svoje društveno uređenje i svoj ekonomski i socijalni razvoj “ – rekao je Ugljanin.

Podeli