Grijanje na struju najpovoljnije

Kao i pred svaku grejnu sezonu, mnogo je priče koji energent je najjeftiniji, a koji najbolji za grijanje. Ove godine, zbog cijene u nižoj tarifi izvjesno je da će struja ostati jedan od glavnih izvora toplote.

Da bi građani ove zime zagrijali prosječan stan od šezdesetak kvadrata moraće da izdvoje od 27.000 do 210.000 dinara, u zavisnosti od grejnog tela koje koriste.

I ove godine će, grijanje uz pomoć TA peći biti najjeftinije, dok će oni koji se griju na lož-ulje za cijelu sezonu morati da izdvoje neverovatnih 210.000 dinara.

Ako se dvije TA pune samo u toku noći, kada je struja jeftinija, grijanje će nas mjesečno koštati oko 4.500 dinara, odnosno 27.000 dinara za cijelu zimsku sezonu.

Račun se uvećava za svaki sat dogrjevanja u toku dana, kada je struja znatno skuplja, pa sa tri sata dnevnog dogrjevanja mjesečni račun skače na 6.500 dinara.

Grijanje na struju isplati se samo za grejna tela koja akumuliraju toplotu, pa su varijante grejanja na struju, poput kvarcnih peći, grejalica, uljanih radijatora i kalorifera, dosta nepovoljnije.

Stariji Novopazarci sa kojima smo razgovarali, kažu da je ipak grijanje na drva najpovoljnije ali i najzdravije.

Podsjetimo, u Gradskoj tolani sve je, kažu, spremno za predstojeću grejnu sezonu, koja će zvanično početi 15.oktobra. Ugovorena je i nabavka energenata za cijelu sezonu, i oni će pristizati po potrebi već od sledeće nedelje.

Cijena grijanja po kvadratnom metru za građane iznosi 102, a za pravna lica 360 dinara.

A. Ni.

Podeli