Društvo

Delegacija Američke vojske i dobrotvorne organizacije “Spirit of America” u posjeti Novom Pazaru

Američka delegacija predvođena Majorom kopnenih snaga američke vojske i vojnim atašeom  Ambasade SAD-a u Srbiji Robertom Hamiltonom te predstavnicima američke humanitarne organizacije ” Duh Amerike” (SPIRIT OF AMERICA) posjetila je danas Novi Pazar. Sastali su se sa gradonačelnikom i saradnicima te posjetili nekoliko institucija i ustanova kako bi se upoznali sa stanjem i potrebama, te pomogli u finansiranju važnih projekata za razvoj lokalne zajednice.

Obrazovanje, zdravstvo, sigurnost i IT sektor istaknuti su kao prioritetna polja u kojima bi se konkretno moglo pomoći, rečeno je nakon sastanka američke delegacije sa gradonačelnikom i saradnicima, šefom gradskog Saveta za bezbednost i direktorom Razvojne agencije Sandzaka.

“Američki narod ima veliko poštovanje prema stvarima koje ljudi u Srbiji rade i danas smo u Novom Pazaru da pomognemo na bilo koji način koji možemo. Naša ljubav prema Srbiji je ogromna i nadamo se i daljoj odličnoj saradnji koja će samo osnažiti odnose ne samo naših zemalja već i diplomata i vojske sa državom Srbijom i ljudima na lokalnom nivou uopšte.”kazao je Nick israel, predstavnik organizacije “Spirit of America”.

“Danas smo imali sjajan sastanak sa gradonačelnikom Biševcem i gospodinom Samirom Kačaporom koji je bio vrlo konstruktivan u smislu načina na koji možemo da na što brži i efikasniji način pomognemo u nekim gorućim pitanjima u Novom Pazaru.” istaknuo je kapetan Benjamin Ordiway, te dodao ” Kako bismo pokazali koliko je efikasan i produktivan ovaj sastanak bio, već sada krećemo u bolnice i lokalne škole kako bismo procijenili koje su to prve i goruće stvari u kojima mi možemo biti od pomoći.

” Oni mogu konkretno pomoći nabavkom opreme ili konkretnim renoviranjem institucija, zdravstvenog centra ili određenih osnovnih ili srednjih škola. Ali takođe mogu pomoći u jednom projektu koji smo mi zajedno sa Gradom započeli a to je kreiranje inkubator centra za informacione tehnologije. Tu isto očekujemo jednu konkretnu pomoć.” kazao je direktor Razvojne agencije Sandžaka Samir Kačapor.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Ensar Škrijelj je naveo da su iz Gradske uprave prezentirali nekolikoprioritetnih projekata , te izrazio nadu da će se dobra saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, delegacija je posjetila i Američki kutak, Osnovnu školu “Stefan Nemanja”, sastala se sa predstavnicima Unije poljoprivrednih udruženja i Poljoprivredne Savetodavne stručne službe. U prostorijama Regionalne Razvojne agencije Sandžaka predstavljen im je program i aktivnosti agencije.

E. Mašović

Podeli