Politika

Ambasador Bugarske: Tolerancija je vrijednost Novog Pazara

Ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji Radko Vlajkov boravio je  danas u Novom Pazaru. Na početku posjete susreo se sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem. Razgovarano je o evropskim intergacijama, te iskustvima koja susjedna Bugarska može ponuditi Srbiji na tom putu. Također, razmotrene su mogućnosti dalje saradnje sa lokalnom samoupravom u Novom Pazaru i povezivanju sa  bugarskim gradovima.

Zahvalivši na interesovanju i posjeti, gradonačelnik Nihat Biševac je kazao da je ambasadora Vlajkova upoznao sa  ekonomskom i političkom situacijom, te je bilo govora o iskustvu koje Bugarska ima prilikom pridruživanja Evropskoj uniji.  “Znamo da je Bugarska već skoro trideset godina u EU, značajni su konkretni savjeti  koje mozemo da dobijemo od njih, kako mi ne bi ponavljali neke greške“, kazao je gradonačelnik Biševac.

Dodao je,  da je bilo riječi i o aktuelnim izborima za savjete nacionalnih manjina. “ Znamo da i u Srbiji  živi određeni broj Bugara. Značajno je  to isustvo i saradnja , kroz povezivanje  dva nacionalna savjeta i povezivanje gradova iz Bugarske sa Novim Pazarom, a sve to  s ciljem  bržeg napretka i razvoja našeg grada.”

Njegova ekselencija,  ambasador Bugarske je nakon jednočasovonog razgovora sa gradonačelnikom Novog Pazara istaknuo da je impresioniran informacijama koje je dobio o razvoju Grada i toleranciji koja vlada između različitih etničkih grupa i religija, što je, kako je kazao, šansa za brži put Srbije ka Evorpskoj uniji.

“Mi imamo istu, vrlo dobru kozistentnost između različitih gupa, Bugara i  Turaka, različitih religija  hrišćana i muslimana   i to je veoma važno, to je veoma korisno za put kojim Srbija ide. Jer vrijednosti Novog Pazara u ovom regionu Sandzaka je tolerancija prema demokratskom evropskom standardu, što može učiniti  bržim put Srbije ka evropskoj uniji. “ kazao je Vlajkov

Ambasador Vlajkov je ponovio da je Bugarska dala punu političku podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, kako prije, tako i tokom ovogodišnjeg šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom.

E. Mašović

 

 

 

Podeli