Društvo

Potpisan memorandum o prevenciji nasilja

Kao multisektorski odgovor na rodno zasnovano nasilje, u Novom Pazaru je danas potpisan Memorandum o zajedničkom postupanju u slučajevima nasilja. Ovaj dokument, koji Novi Pazar svrstava u bolju polovinu gradova u Srbiji, potpisali su predstavnici svih relevantnih institucija u gradu, među kojima i Radio televizija Novi Pazar, u prisustvu predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ambasadora Holandije u Srbiji.

Potpisivanju i usvajanju Memoranduma o zajedničkom pristupanju rodno zasnovanom nasilju u Novom Pazaru, predhodio je sastanak u Upravi grada. Delegacija Ambasade Holandije, Ministarstva za rad boračka i socijalna pitanja i Kulturnog centra Damad, najpre se sastala sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, a potom je, u širem sastavu u sali Kulturnog centra održana svečanost i prezentacija glavnih dostignuća projekta, uključujući odredbe koje štite žene, žrtve nasilja.

”Potpisivanjem Memoranduma o postupanju u slučajevima nasilja nad ženama, Novi Pazar je sebe promovisao u grad koji je prvi to uradio posle donošenja novog Zakona o borbi protiv nasilja nad ženama. Ujedinjeni, nosioci institucija i zaposleni u institucijama, uključujući Grad Novi Pazar, poručili su da Novi Pazar ne toleriše nasilje ni u jednom obliku”, rekla je izvršna direktrka Kulturnog centra Damad, Zibija Šarenkapić. Ona je izrazila negodovanje odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova da ne prisustvuje ovako važnom događaju i iskazala zahvalnost Ministarstvu pravde, od kojeg je stigla pisana podrška, a posebnu zahvalnost Ministarstvu za rad boračka i socijalna pitanja, čija predstavnica je ovim povodom bila u Novom Pazaru.

Vd pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nina Mitić izjavila da ovo ministarstvo daje apsolutnu podršku ovakvim projektima. Ona je rekla da današnje potpisivanje protokola Novi Pazar svrstava u jedan od napredijih gradova u Srbiji, te da pokazuje odlučnost, želju, volju i mogućnost da se sprovode mere aktivne politike za jačanje ljudskih prava, ali i sprečavanje diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja.

Gradonačelnik Nihat Biševac je zahvalio civilnom sektoru i Ambasadi Holandije, koja od ranije daje podršku ovakvim projektima. On je podsetio da Grad Novi Pazar ima kontinuiran rad po pitanju ljudskih prava i rodne ravnopravnosti i istakao da je nasilje neprihvatljivo za svaku društvenu zajednicu, te da je potpisani Memorandum  zajednički način za uspešniju borbu protiv nasilja.

”Novi Pazar je usvojio Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost, gde smo odredili i fininansijska sredstva za podršku. Imamo Savet za rodnu ravnopravsnost koji izuzetno dobro radi, a Skupština i gradska vlast sluša njihov glas i predloge”, kazao je Biševac.

Ovim Memorandumom potpisnici su se obavezali da svako u svom domenu da svoj maksimum zajedničkoj borbi u suzbijanju nasilja. Među njima je i naša medijska kuća.

”Radio televizija Novi Pazar, kao odgovoran medij, još jednom je pokazala opredeljenost da bude delom društveno odgovornih institucija, svesna činjenice da može i mora da utiče na realizaciju ciljeva i zadataka danas potpisanih u Memorandumu”, izjavila je urednica informativnog programa Radio televizije Novi Pazar, Senada Kalić.

Borbu protiv rodno zasnovanog nasilja Kulturni centar Damad je započeo 2002.godine formiranjem SOS telefna uz podršku Kraljevine Holandije. Vrhunac njihovog rada na tom polju desio se danas uz podršku i prisustvo ambasadora Holandije u Srbiji.

”Mislim da su ovakve aktivnosti vrlo važne i da  mogu pomoći u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Drago mi je što mi, kao Ambasada Holandije imamo mogućnost da podržimo takve aktivnosti”, rekao je ambasador Hendrik van den Dool.

Ambasador je pohvalio izložbu likovnih radova, koja je rezultat konkursa u svim osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru sa temom rodno zasnovanog nasilja, pozitivno ocenivši što je značajan broj dece se upoznao sa ovom temom. Oni najbolji među njima dobili su zahvalnice i simbolične novčane nagrade.

S.Lj.

 

Podeli