Vesti

Godišnjica petog oktobra

Od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića, danas se navršava 18. godina. Deo javnosti i dalje smatra 5. oktobar simbolom demokratskih promena, ali i kao prokockano poverenje, neispunjena obećanja i nasilje. Ministar Rasim Ljajić, učesnik petooktobarskih dešavanja, ističe da ovaj datum za njega predstavlja pozitivan istorijski događaj i prekretnicu u demokratskom razvoju. „Na 5. oktobar i danas gledam kao što sam gledao 6. oktobra. Smenjen je nedemokratski režim koji je zemlju doveo u izolaciju i konflikt sa svetom”, izjavio je Ljajić agenciji Beta.

Demonstracije su izbile nakon što je Milošević odbio da prizna rezultate izbora 24. septembra 2000, kada je izgubio od kandidata DOS i lidera DSS Vojislava Koštunice. Demonstranti su na plato ispred Skupštine stigli iz cele Srbije. Policija je upotrebila suzavac kako bi ih sprečila da uđu u Skupštinu, ali bezuspešno. Zgrada je demolirana i zapaljena, a u večernjim satima okupljenim građanima se sa balkona Skupštine grada obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica. Narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara, a povređeno je 65 osoba. Milošević je izručen Haškom tribunalu na Vidovdan 2001, gde je i umro 2006, Vojislav Koštunica se povukao iz politike, a 12. marta 2003. ubijen je premijer Zoran Đinđić.

Izvor: politika.rs

 

Podeli