Godišnjica petog oktobra

Od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okon─Źana vladavina Slobodana Milo┼íevi─ça, danas se navr┼íava 18. godina. Deo javnosti i dalje smatra 5. oktobar simbolom demokratskih promena, ali i kao prokockano poverenje, neispunjena obe─çanja i nasilje. Ministar Rasim Ljaji─ç, u─Źesnik petooktobarskih de┼íavanja, isti─Źe da ovaj datum za njega predstavlja pozitivan istorijski doga─Ĺaj i prekretnicu u demokratskom razvoju. ÔÇ×Na 5. oktobar i danas gledam kao ┼íto sam gledao 6. oktobra. Smenjen je nedemokratski re┼żim koji je zemlju doveo u izolaciju i konflikt sa svetomÔÇŁ, izjavio je Ljaji─ç agenciji Beta.

Demonstracije su izbile nakon ┼íto je Milo┼íevi─ç odbio da prizna rezultate izbora 24. septembra 2000, kada je izgubio od kandidata DOS i lidera DSS Vojislava Ko┼ítunice. Demonstranti su na plato ispred Skup┼ítine stigli iz cele Srbije. Policija je upotrebila suzavac kako bi ih spre─Źila da u─Ĺu u Skup┼ítinu, ali bezuspe┼íno. Zgrada je demolirana i zapaljena, a u ve─Źernjim satima okupljenim gra─Ĺanima se sa balkona Skup┼ítine grada obratio novi predsednik SRJ Vojislav Ko┼ítunica. Narednog dana, 6. oktobra, Milo┼íevi─ç je priznao izborni poraz i ─Źestitao Ko┼ítunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanovi─ç iz Milo┼íevca kod Velike Plane, koja je pala pod to─Źkove kamiona. Mom─Źilo Staki─ç iz Krupnja preminuo je od posledica sr─Źanog udara, a povre─Ĺeno je 65 osoba. Milo┼íevi─ç je izru─Źen Ha┼íkom tribunalu na Vidovdan 2001, gde je i umro 2006, Vojislav Ko┼ítunica se povukao iz politike, a 12. marta 2003. ubijen je premijer Zoran ─Éin─Ĺi─ç.

Izvor: politika.rs

 

Podeli