Društvo

Održane tematske sjednice Radne grupe za izradu LAP-a

Tematske sjednice Radne grupe za izradu lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) Novog Pazara održane su u protekla dva dana. Razmatrane su prve četiri oblasti iz modela, koji je predložila odnosno izradila Agencija za borbu protiv korupcije, a koje su potencijalni izvor korupcije. U Radnoj grupi i predstavnik civilnog sektora, izabran na osnovu prethodnog javnog poziva.

Usvajanje propisa, upravljanje sukobom interesa, zaštita uzbunjivača te oblast javnih preduzeća, prve su četiri oblasti iz modela lokalnog antikorupcijskog plana, koje su se našle na dnevnom redu tematske sjednice Radne grupe za izradu lokalnog antikorupcijskog plana Novog Pazara.

“Ova dva dana smo, uz veliku pomoć ljudi iz Transparentnosti Srbija, koji vode ovaj projekat, prešli četiri oblasti predviđene modelom antikorupcijskog plana. Sastanci su veoma dugi i zanimljivi. Ali ono što je najznačajnije za Gradsku upravu, jeste da nam je ovaj model omogućio da vidimo gdje smo u tom procesu transparentnosti i zaštite od korupcije, šta je ono što nam fali, šta je ono što već primjenjujemo ali možda nismo regulisali nekim odredbama i uklapa se u cijelu ovu politiku transparentnosti i otvorenosti. ” kazala je Hana Salihagić, koordinatorica radne grupe za izradu LAP-a.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije je kao jako važnu i zanimljivu oblast naveo izbor direktora javnih preduzeća. ” Jako važna stvar je, da bi trebalo da se reguliše da se ubuduće objavljuju zapisnici sa sjednica komisija za izbor direktora javnih preduzeća, da se utvrđuje da li članovi nadzornih odbora i kandidati za vršioce dužnosti ispunjavaju zakonske uslove. To je nešto što do sada nije bilo regulisano niti zakonom niti nekim podzakonskim aktom na republičkom nivou, kao ni nekakvim posebnim aktima na nivou Skupštine Grada. ”

Nakon ovih, uslijedit će i druge tematske sjednice na kojima će biti analizirane i ostale oblasti iz modela lokalnog antikorupcijskog plana. Pozvana je šira javnost da se uključi u kreiraje ovog strateškog dokumenta.

“Mi ćemo kao i ovog puta, i Gradska uprava i Transparentnost, putem društvenih mreža i medija,  najaviti gdje će se sljedeće sjednice održavati i koje će oblasti biti razmatrane na tim sjednicama, tako da će građani moći da se prijave da učestvuju u samom radu. ” kazala je Salihagić.

Krajnji cilj uključivanja javnosti, kako ističu iz radne grupe, je uvođenje prakse da učešće građana bude veće u samom procesu donošenja odluka, razmatranja općih akata i svega onoga što je značajno za život svih građana.

E. Mašović

 

Podeli