Categories: Društvo

25 godina od održavanja prvog Bošnjačkog sabora

Centralna svečanost povodom obeležavanja 25 godina od održavanja Prvog bošnjačkog sabora održana je sinoć u Novom Pazaru Organizaror ovog događaja je Bošnjačkog nacionalnog vijeće. A na skupu se govorilo o održavanju tog događaja 1913.godine.

Na Bošnjačkom saboru 27. i 28. septembra 1993. godine Bošnjaci su vratili svoje ime, ime svog jezika i definirali politike koje će sačuvati cjelovitost Bosne i Hercegovine i omogućiti postizanje mira. Član Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Avdo Hebib,bio je jedan od članova organizacionog odbora Prvog bošnjačkog sabora, a tada je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine i bio blizak saradnik rahmetli predsednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

“Najveći uspeh Sabora je, da bez obzira na različita mišljenja, nakon rasprave, sabornici su izašli sa jedinstvenim stavom. Nije bilo divergentnih mišljenja, bio je zauzet jedinstven stav o stanju u Bosni i Hercegovini, o budućnosti Bosne i Hercegovine i odluka o usvajanju deklaracije o bošnjaštvu, tj. o povratku bošnjačkog nacionalnog imena ”.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejman Ugljanin je istakao da je Bošnjačkom nacionalnom vijeću i Bošnjacima Sandžaka učinjena izuzetna čast kada im je povereno da se centralna proslava obeležavanja 25 godina od Prvog bošnjačkog sabora održi upravo u Novom Pazaru.

“Bošnjaci u Sandžaku i Bošnjaci u Bosni i Hercegovini su autohtoni narod i dio su jedinstvenog bošnjačkog nacionalnog korpusa. Dobro organizirani, civilizovani, privrženi jedni drugima uspjeli smo da preživimo „džehenem” tog vremena. Održavanjem Sabora pokazali smo kao moderan politički narod opredijeljeni da opstanemo i da stupimo na svjetsku pozornicu kao politički suveren, kulturološki poseban te prije svega državotvoran narod.“ – kazao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejman Ugljanin.

Tokom centralne svečanosti je prikazan film TV Sarajevo o Prvom bošnjačkom saboru i pročitane poruke Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
Skupu su uz ambasadora Republike Turske u Beogradu Tanju Bilgiç, direktora organizacija, TIKA i Junus Emre, zvaničnika iz Sandžaka i gostiju iz sandžačkih općina, prisustvovale delegacije organizacija i institucija iz zemalja regije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Makedonije.

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Atletičari Novog Pazara nižu uspehe, pravi izazovi tek predstoje

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne rekorde i medalje sa domaćih i balkanskih…

9 hours ago

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

10 hours ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

10 hours ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

13 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

13 hours ago

Redovno pranje zuba uslov za celokupno zdravlje

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se organizuje treće nedelje maja poslednjih 20 godina,…

13 hours ago