PolitikaVesti

Proglašena lista “Vakat je – prof. dr. Sait Kačapor”

Republička izborna komisija proglasila je izbornu listu ’’VAKAT JE – prof. dr Sait Kačapor” za predstojeće, neposredne izbore za članove Bošnjačkog nacionalnog veća.

Listu koja 35 kandidata predvodi prof. dr Sait Kačapor koji je odmah nakon predaje liste rekao da se iz naziva vide namere kandidovanih većnika i objasnio da je reč o listi koja je za većnike okupila nezavisne intelektualce.

„Vakat je za promene kursa rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća, institucije koja mora služiti svim Bošnjacima, ne samo onima koji žive u Sandžaku, već u celoj Srbiji, kako bi na što bolji način sačuvali svoju istoriju, tradiciju i kulturu i sticali prava iz oblasti obrazovanja i informisanja“, kazao je juče Kačapor na press konferenciji u Media centru u  Beogradu.

Istoričar Esad Rahić rekao je da vreme koje dolazi je vreme promena.

„Promenićemo način rada, uvešćemo demokratiju i stručnost u funkcionisanje najvećeg predstavničkog tela Bošnjaka u Srbiji.  Svoje znanje, umeće, iskustva i kreativnost upotrebićemo u radu Saveta. Svi koji žele isto imaju otvorena vrata“, kazao je Rahić.

Lista je nezavisna, kako je objasnio, i nije naklonjena ni političarima, ni verskim poglavarima.

Profesor filoloških nauka Nadir Dacić rekao je da su Bošnjaci, redak narod sa prostora bivše Jugoslavije čija je prošlost slabo istražena. On je obećao da će se na tome raditi mnogo više.

Diplomirani istoričar umetnosti Hamza Halitović podsetio je da je BNV krovna institucija Bošnjaka, i da je moraju voditi intelektualciji, svesni vrednosti svoje istorije i kulture.

RIK je za izore za BNV, koji su zakazani za 4. novembar, proglasio i  liste “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić – muftija” i “Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin”.

 

Senada Kalić

Podeli