Društvo

Održana debata o odnosu vjere i građanskog aktivizma

Institut za evropske poslove organizovao je u Novom Pazaru debatu posvijećenu odnosu građanstva i vjere. O ovoj temi debatovali su predstavnici različitih sfera javnog života, ali i publika u Domu omladine.

O tome da li se istovremeno može biti aktivan građanin i dobar vjernik, debatovali su direktor Regionalnog centra za stručno usavršanje Hajrudin Hajrović, direktor NVO Urban In, Sead Biberović, glumac i reditelj, Semir Gicić i direktor Instituta za evropske poslove, Naim Leo Beširi ali su se u razgovor uključili i brojni pojedinci iz publike.

“Vjerujem da je ovo bila zanimljiva diskusija u kojoj smo došli do zaključka da se može biti dobar vjernik i uzoran građanin”, rekao je  direktor Instituta za evropske poslove, Naim Leo Beširi.

Institut za evropske poslove već godinu dana obilazi gradove i realizuje debate na različite teme koje si tiču ljudskih prava i aktivizma građana. Utisak novinarke Olje Bećković, koja je bila u ulozi moderatorke, jeste da je publika u Novom Pazaru više nego bilo koja tražila odgovore.

” Novi Pazar je u tome sigurno drugačiji od svih, ljudi su ovdje najviše želeli da govore. Svuda je bilo kao u osnovnoj školi, kad kažete da li ima pitanja oni svi ćute, dok u Pazaru nije bilo tako. Sve teme koje stižu iz medija i novina su zapravo teme koje ljude najmanje interesuju, dok su ovakve debate njima interesantne”, rekla je Olja Bećković.

Debata je organizovana u okviru projekta “Ko brani branitelje“, a koji se sprovodi u saradnji sa organizacijom “Civil Rights Defenders” pod pokroviteljstvom Evropske unije. Slični događaji su održani i u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu .

 

Podeli