Vlada stavila na raspolaganje dva aviona za obolelu decu

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić izjavio je za RTS da je Vlada Srbije stavila na raspolaganje dva aviona, koja se mogu koristiti po posebnom protokolu, za bezbedan i brz transport obelele dece i pacijenata.

U manjem avionu mogu da se prevoze pacijent i oba roditelja, kao i medicinska pratnja.

“Uvek je to jedan lekar i jedan tehničar”, rekao je Dučić.

Drugi avion namenjen je za transport do 15 osoba.

“Ideja je da može da se transportuje veći broj osoba istovremeno, ako bi došlo do masovnog transporta”, rekao je Dučić.

Kako RTS nezvanično saznaje, moguće je da već danas iz Grčke bude prevezena devojčica koja je tamo imala nesrećnu situaciju i koja se nalazi u komi.

Ova dva aviona obezbeđena su kako bi pacijenti na vreme stigli do neophodne pomoći i da bi se izbeglo gubljenje vremena za organizovanje prevoza redovnim letom, koji je i skuplji.

Prema navodima RTS, od ponedeljka će raditi kol-centar, gde će roditelji pozivom na broj 0700 333 443moći da se informišu o kriterijumima za upućivanje pacijenata u inostranstvo.

“Roditelji se nekada ne obrate Budžetskom fondu, već direktno idu u inostranstvo. Nisu znali koja su njihova prava”, rekao je Dučić.

Dodao je da se komisije Budžetskog fonda i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje redovno sastaju, da su u njima eksperti koji rade po utvrđenim kriterijumima, te da nema problema u funkcionisanju fondova.

Dučić je rekao i da dva dečaka iz sela Kajtasovo u belocrkvanskoj opštini, čija devetogodišnja sestra preminula u vršačkoj bolnici, a koji su juče primljeni u Tiršovu, vitalno stabilna i da su dalja ispitivanja u toku.

Izvor: N1

Podeli