U Srbiji 79% stanovnika reklo da govori najmanje jedan strani jezik

U Srbiji oko 79 odsto stanovnika izjavilo je da govori najmanje jedan strani jezik, od kojih oko 21 odsto kaže da govori dva i 20 odsto tri strana jezika, pokazuje istraživanje Eurostata.

Srbija je na ovoj skali zemalja van Evropske unije našla na trećem mestu, posle Norveške i Švajcarske, a ispred Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Istraživanje je sprovedeno 2016. godine na osnovu izjava ispitanika (od 25-64 godine) o njihovom znanju stranih jezika, a povodom Evropskog dana jezika.

Na prostoru Evropske unije 65 odsto ispitanika za sebe kaže da govori najmanje jedan strani jezik.

U nekim članicama znanje stranih jezika je prilično visoko, pa tako u Švedsakoj 97 odsto govori najmanje jedan strani jezik, u Letoniji, Danskoj i Litvaniji 96 odsto, u Luksemburgu 95 odsto, Finskoj i Malti po 92 odsto i Estoniji 91 odsto.

Više od polovine odraslog stanovništa u Luksemburgu govori najmanje tri strana jezika, u Finskoj 45 odsto i Sloveniji 38 odsto.

Najmanje poliglota ima u Velikoj Britaniji, gde svega 35 odsto ispitanika govori najmanje jedan strani jezik, a potom Rumuniji (36 odsto), Mađarskoj (42) i Bugarskoj (50).

Izvor: N1

Podeli