Društvo

Tribina “Tiflološka podrška slepoj deci u procesu inkluzije“

„Tiflološka podrška slepoj deci u procesu inkluzije“ naziv je tribine čiji je primarni cilj pomoć slepoj i slabovidoj deci u obrazovanju. Ovaj značajan skup koji je održan u Novom Pazaru organizovali su Savez slepih Srbije i međuopštinska organizacija saveza slepih iz ovog grada.

Na tribini je bilo reči o inkluzivnom pristupu u obrazovanju slepe i slabovide dece, kojima je ponuđen adekvatan pegagoški model pomoću koga mogu steći veštine i znanje i tako se obrazovati. Jedan od primarnih zadataka tiflološke podrške je upoznavanje prosvetnih radnika, defektologa i psihologa sa iskustvima u ovoj oblasti.

„Inkluzija je do sada dala jako dobar rezultat i grad Novi Pazar je kroz socijalne usluge na lokalnom nivou unapredio rad organizacija, a na taj način pokušavamo da poboljšamo kvalitet života njihovih korisnika“, rekao je član gradskog veća, Fevzija Murić.

„Pružite šansu i priliku slepom detetu da sve svoje mogućnosti i potencijale pokaže na pravi način. Nemojte ga nikad posmatrati kroz invaliditet i kroz ono što ne može nego pokušajte da iz njega izvučete sve sposobnosti koje ima“ rečeno je na tribini.

Malo je poznato da je tiflološka podrška ključna u radu i obrazovanju slepih i slabovidih lica. Stručnjaci su danas sumirali dosadašnja iskustva i praksu, sa ciljem da se unapredi postojeći inkluzivni pristup.

N. H.

Podeli