DruštvoPolitika

Ugljanin: Izgradićemo mehanizme da se zločini ne ponavljaju

Lista “Samoopredjeljenje” održala svoj peti predizborni skup u sali prijepoljskog Doma kulture i predstavila kandidate za vijećnike.  Listu „Samoopredjeljenje“ je podržala i SDA Sandžaka, a prisutnima se u ime ove stranke obratio i predsjednik Glavnog odbora SDA Sandžaka, Edib Kajević, koji je tom prilikom pozvao prisutne da se upišu u poseban birački spisak.

“Nastava na bosanskom jeziku u Brodarevu je rezultat rada i djelovanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća što je dokaz da je Bošnjačko nacionalno vijeće u prethodnom mandatu jednako zastupalo i štitilo interese Bošnjaka bez obzira na njihovo političko opredjeljenje.” rekao je Kajević Kajević je dodao da su programska načela SDA Sandžaka komplementarna sa programskim ciljevima liste “Samoopredjeljenje” i da zbog toga SDA apsolutno podržava tu listu.

Nosilac liste dr. Sulejman Ugljanin je u svom obraćanju istakao da nakon raspada Jugoslavije, u kojoj su se Bošnjaci jako dobro osjećali, svi narodi su dobili svoje države i da jedino Bošnjaci nisu riješili svoj status. Ugljanin je naglasio da glasanjem za samoopredjeljenje, Bošnjaci stiču pravo da njihovi legitimni predstvnici učestvuju u izmjenama Ustava i reformi političkog sistema.

“Bošnjaci su narod kojem je oduzeto ranije stečeno pravo da u Ustavu budu upisani kao narod ”, dodao je Ugljanin i istako da su  ciljevi liste „Samoopredjeljenje“ jasan i konkretan odgovor na sve probleme koje Bošnjaci imaju u ovoj državi“,  rekao je Ugljanin

U nastavku svog obraćanja, Ugljanin je rekao: “Mi ćemo se potruditi da ovu našu misiju uspješno privedemo kraju. Da se Bošnjacima vrati ranije stečeno pravo naroda, i da legitimni predstavnici Bošnjaka učestvuju u izgradnji države blagostanja, države koja je u svemu jednaka prema svim svojim građanima, što nažalost danas nije slučaj.“

“Izgradićemo ustavne mehanizme da se zločini nad Bošnjacima više nikad ne ponove. Jedan od tih mehanizama je i autonomija Sandžaka. Pozivam Vas da glasate za „Samoopredjeljenje“, zaključio je Ugljanin.

Podeli