DruštvoVesti

Kroz seoski turizam do razvoja ruralnih krajeva 

U okviru obuke o seoskom turizmu, savetodavci svih službi u Srbiji imali su prilike da se praktično upoznaju sa predstvnicima gazdinstava koji se bave ugostiteljstvom na selu. Predstavljena su dva sela Rudno i Gradac, a priliku za promociju Novog Pazara  iskoristio je gradonačelnik Nihat Biševac.

Istorijske potencijale svog sela meštani sela Gradac iskoristli su za razvoj turizma. Manastir, reke, priroda, zdrava hrana karakteristike su koje krase ovaj prostor. Pre par godina rukovodilac savetodavne službe Instituta za primenu nauke u poljoprivredi u Beogradu dr Rade Jovanović, pun entuzijazma započeo je obnovu prostora na svojoj dedovini uz pomoć svojih prijatelja i rođaka.

Da promoviše potencijale Novog Pazara i Sandžaka iskoristio je i gradonačelnik Nihat Biševac, koji je prisutne iz svih gradova u Srbiji upoznao sa priodnim ,ali i istorijskim potencijalima ovog kraja.

On ističe da će svaki poljoprivrednik, koji se odluči baviti razvojem seoskog turizma za sigurnog partnera imati lokalnu samoupravu, kojoj je u interesu da selo oživi i da mladi ne napuštaju svoja rodna mesta. Dodaje da Novi Pazar ima mesta gde se spajaju civilizacije i kulture, te spomenike pod pod zaštitom UNESCO-a, što je dodatna atrakcija za sve koji budu posetili Novi Pazar.

Obuka o razvoju turizma u ruralnim područjima organizovana je uz pomoć dva ministarstva, poljoprivrede i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Predstavnici svih poljoprivrednih službi u Srbiji su u Beogradu prošli obuku na temu seoski turizam u ruralnim područjima. Treći dan obuke bio je rezervisan za praktični deo, te su posetili uspešna seoska gazdinstva, koja se bave ugostiteljstvom, te godišnje ugoste brojne turiste. U organizaciji ovog događaja učestvovala je i Poljoprivredna savetodavna stručna služba Novi Pazar, koja je na svom štandu predstavila grad iz kojeg dolazi, ali i specijalitete, koji kao i uvek izazovu pažnju.

 

 

Podeli