Novi Pazar domaćin: Počelo nadmetanje izviđača

Nakon tri decenije Novi Pazar ponovo je mjesto susreta izviđača. U ovom gradu u naredna tri dana održava se takmičenje izviđača, pod pokroviteljstvom Grada a organizator je Izviđački odred (IO) „Sandžak“.

Izviđački odred “Sandžak” ugostio je izviđače iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Na takmičenje je pristiglo preko 150 omladinaca iz 16 ekipa.

Najprije su gosti pozdravili domaćine šetnjom kroz grad, uz svoje zastave odeveni u izviđačke uniforme. Onda je domaćin, prvi čovjek  Novog Pazara, Nihat Biševac, ispred zgrade Gradske uprave pozdravio njih.

Polazna tačka takmičarima bila je Gradska tvrđava. Najmlađi su imali poseban zadatak, da naslikaju kulu motrilju.

Odatle su se po grupama uputili prema cilju. Putanja od 10 kilometara nije bila nimalo laka. A onda je trebalo preći i preko “minskog polja”, kako bi zadatak bio uspješno obavljen.

Strategija se razvijala i uizviđačkom kampu. Sve oči bile su uprte u mape. Jedna mala greška, mogla je takmičare dovesti  na suprotnu stranu od cilja.

Izviđačima je važno znanje koje stiču, iskustvo koje stiču u orijentaciji u prirodi, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta, ali i druženje koje je traje do u kasne večernje sate, uz razmjenu iskustava, dječije priče, te planovima za predstojeća takmičenja.

Izviđači iz Novog Pazara su među aktivnijima u Srbiji. Učestvuju na različitim nadmetanjima, i manifestacijama, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

A. Ni.

Z. Ma.

Podeli