Categories: DruštvoVesti

Ljajić: 22 miliona za rekonstrukciju puta Novi Pazar-Tutin

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije “Tašjapi”. Ovaj sporazum odnosi se i na saradnju u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar-Tutin, čija je procenjena vrednost 20 miliona evra, a deonica je duga 22,5 km počnje da se gradi za šest meseci.

“Ovo je važan korak dalje ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta, auto-puta Beograd Sarajevo, koji je važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region.Danas smo potpisali okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije iz kojeg će u najkraćem roku proizaći tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta čija je ukupna cena samo sa srpske strane milijardu i 50 miliona evra”, rekla je Mihajlović.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naveo je da se već deset godina priča i obećava početak rekonstrukcije puteva u Sandžaku, i da se ovim sporazumom praktično otpočinje rekonstrukcija deonice između Novog Pazara i Tutina, čime, kako kaže, još jedno obećanje postaje realnost. Izgradnjom auto-puta će se, kako je naveo, smanjiti transportni troškovi, a obim robne razmene će, kako je izrazio nadu, biti još veći.

Planirana izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo je od ogromne važnosti za ukupne odnose između Beograda i Sarajeva, jer su to dve zemlje koje imaju najveću trgovinsku razmenu, a najgore puteve, izjavio je Ljajić.

Ljajić je primetio da je koincidencija što će upravo danas na dnevnom redu našeg parlamenta biti ratifikacija Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, i da bi on već sledeće sedmice trebalo da se nađe pred turskim parlamentom.

Predsednik turske kompanije Tašjapi Emrulah Turanli kaže da je toj kompaniji Srbija dala veliku odgovornost da završi projekat auto-puta Beograd – Sarajevo, ted a  će se raditi dan i noć kako bi opravdali poverenje i prema narodu i prema državi.

“Dobili smo podršku da ovaj projekat prijateljstva izvedemo do kraja, spremili smo skoro sve i uskoro ćemo krenuti izvođenje projekta kako bismo u što skorijem roku počeli svoj zadatak  i niko ne treba da sumnja u ovaj projekat i da će biti urađen u rekordnom roku, čak i pre vremena. Svih 10.000 zaposlenih u kompaniji biće na raspolaganju narodu Srbije”

Potpisivanju su prisustvovali i ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic, ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Lazar Mirkić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i zamenik predsjednika opštine Tutin Adnan Šehović, kao i predstavnici kompanije “Tasyapi”.

FOTO:ANADOLU AGENCY

“Ovaj projekat je od velike važnosti, ne samo za Novi Pazar i Tutin, rehabilitacija i izgradnja ove važne deonice, dužine od oko 23 km značajna je za kompletan region. 20 miliona evra biće uloženo  u Sandžak  za 6 meseci.  Sve ovo je rezultat  našeg političkog delovanja,a korist je od opšteg interesa i značaja,, rekao je nakon potpisivanja gradonačelnik Biševac.

S.Redžepefendić

G.Gicić

Agencije

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Jošanica za opstanak, Borac 1926 za Prvu ligu (subota, 16.30)

Domaćin će biti bez požutelih golmana Vladana Simića i veziste Šerifa Mulića, dok je neizvestan…

13 hours ago

Novi Pazar domaćin Međunarodne naučno-stručne konferencije ”Urbanizam i održivi razvoj”

Novi Pazar domačin je 20. Međunarodne naučno stručne  konferencije ''Urbanizam i održivi razvoj''. Od danas…

15 hours ago

Proglašena epidemija morbila u Novom Pazaru

Zavod za javno zdravlje proglasio je epidemiju morbila u Novom Pazaru. Školama i vrtićima su…

16 hours ago

TO Novi Pazar na Sajmu turizma u Lukavcu

Turistička organizacija Novi Pazar učestvuje na Sajmu turizma "List" u Lukavcu. Tokom tri dana trajanja…

16 hours ago

Povoljnosti za penzionere: Filijale PIO Fonda i “M medical clinic” potpisali sporazum o saradnji

Specijalna bolnica za interne bolesti sa hiperbaričnom medicinom „M medical clinic“ potpisala je danas sa…

16 hours ago

Isključena iz saobraćaja zbog dva promila alkohola

Policija u Novom Pazaru isključila je iz saobraćaja ženu staru 28 godina koja je vozila…

16 hours ago