DruštvoPolitika

BNV osuđuje rušenje Arap džamije

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da je rušenje Arap džamije odraz neprijateljskog odnosa  srpskih državnih organa prema bošnjačkom kulturnom nasleđu. Oštro osuđujući takav čin, BNV najavljuje krivične prijave protiv organizatora i izvršitelja rušenja, kao i odgovornih republičkih institucija.

Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje rušenje Arap (Hasan Čelebi) džamije kao važnog kulturno-historijskog spomenika bošnjačkog naroda na području Sandžaka i jednog od simbola Novog Pazara.

Rušenje Arap džamije odraz je neprijateljskog odnosa srpskih državnih organa prema bošnjačkom kulturnom nasljeđu i nepoštivanja kulture autohtonog bošnjačkog stanovništva u Sandžaku.
Uništenje Arap džamije je pokušaj zatiranja bošnjačkog identiteta, njegove kulture i autohtonosti bošnjačkog naroda na prostorima Novog Pazara i Sandžaka, koji se u kontinuitetu odvija godinama unazad.

Bošnjačko nacionalno vijeće, najviše predstavničko tijelo Bošnjaka, podnijeti će krivične prijave protiv organizatora rušenja i izvršitelja, odgovornih u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Republičke građevinske inspekcije.

Podeli