Podsticanje razvoja maloprodajnog sektora

Visoka delegacija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija boravila je danas u Novom Pazaru, gde se sastala sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem. Nakon toga održana je i tribina sa predstavnicima maloprodajnog sektora pod nazivom “Unapređenje trgovine i razvoj malih i srednjih preduzeća” .

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izrazio je zadovoljstvo što je Novi Pazar izabran među deset gradova u kojima se održavaju radionice sa ciljem da se oslušne stanje u maloprodajnom sektoru.

“Tu smo da sagledamo i vidimo šta možemo da pomognemo, kako Ministarstvo, tako i lokalna samouprava, jer znamo da sa novim trendovima dolaze i veliki lanci”, objasnio je Biševac.

Pomoćnik ministra za trgovinu, usluge i politiku konkurencije Mirsad Đerlek napomenuo je da je Novi Pazar još u srednjem veku bio jedan od najvećih trgovačkih centara na Balkanu. Naučno-tehnološka revolucija, informatizacija i internacionalizacija iziskuju  nove metode poslovanja, a Ministarstvo želi da pomogne trgovcima.

“Želimo da se spustimo na bazu, a to je maloprodajni sektor u Novom Pazaru. On je stub ekonomije Evropske unije. On je motor tržišne privrede. Želimo da tako bude i u Novom Pazaru. Maloprodajni sektor je održao ovaj grad i želimo da ispoštujemo te ljude koji su u poslednjih desetak godina dali veliki doprinos”, naglasio je Đerlek.

Tokom ove godine vršena je sektorska analiza tržišta nespecijalizovanom robom u maloprodaji. Osnovni zaključak te analize je da u ovom regionu 83% radnji su mali trgovci, objasnio je pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jovan Stojić.

Savetnik potpredsednika vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, Vladimir Matović objasnio je da je cilj ove tribine da se saslušaju problemi sa kojima se trgovci suočavaju.
“Dolaskom velikih lanaca, u neku ruku, menja se pozicija malih trgovaca, a ono što je naša želja je da tu poziciju očuvamo i da im poslovanje učinimo jednostavnijim”, istakao je Matović.

Trgovac Šućo Kurtović smatra da je edukacija vlasnika malih i srednjih preduzeća veoma značajna za njihov opstanak na tržištu.

“U Novom Pazaru postoji veliki broj malih i srednjih preduzeća, koje treba usmeravati, jer naši ljudi nisu dosta edukovani i sa njima treba govoriti”, objasnio je Kurtović.

Predstavnici Ministarstva planiraju ponovni dolazak za nekoliko meseci kako bi se ponovo konsultovali sa lokalnim trgovcima i uskladili zakonske propise kako bi pomogli razvoj trgovine i malih i srednjih preduzeća u našem kraju.

 

J.Rovčanin

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

58 mins ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

14 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

15 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

19 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

20 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

24 hours ago