Otvorena debata o promjeni izbornog sistema

“Inicijativa za promjenu izbornog sistema” i “Urban in” organizovali su otvorenu debatu u kojoj su učetvovali predstavnici lokalnih političkih partija i civilnog sektora. Ovom prilikom analizirane su prednosti ali i mane postojećih izbornih pravila, kao i brojne regulative vezane za same izbore na različitim nivoima.

Nedovoljna regionalna reprezentativnost parlamenta i veća odgovornost narodnih poslanika partijskim centralama a ne građanima, neke su od mana aktuelnog izbornog sistema oko kojih su se usaglasili učesnici ove otvorene debate, ali je rečeno da je sadašnji, proporcionalni, sistem po mnogo čemu bolji od prethodnog, većinskog, u kom se moglo dogoditi da  zbog male razlike u osvojenim glasovima neki učesnici izbora uopšte ne budu zastupljeni u zakonodavnoj vlasti.

Tokom tribine bilo je riječi i o izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće i posebnim biračkim spiskovima. Ispred SDP-a, Mirsad Jusufović, kritikovano je pravilo prema kom se u poseban spisak upisuju birači jedino na lični zahtjev pojedinaca, pripadnika nacionalnih manjina.

“ Ono što bi zapravo država po meni trebala da uradi jeste da svi pripadnici jedne manjine budu datumom rođenja, sa nastupanjem punoljetstva, automatski upisani u birački spisak, a da onaj ko se ne osjecća kao nacionalna manjina ode i ispiše se. Ta promjena bi doprinjela mnogo većoj izlaznosti i jasnoći samog izbornog procesa”, rekao je Jusufović.

Rješenje za novi izborni sistem ispred SDA Sandžaka, Ahmedin Škrijelj, vidi u promjenama koje su podjednako vezane za promjene uređenja države.

” Treba razmisliti o uvođenju sistema dvostrukog glasa za pripadnike nacionalnih manjina. Treba zadržati proporcijalni izborni sistem i više izbornih jedinica, po kom bi Sandžak bio jedna izborna jedinica, a koji bi davao najmanje 20 narodnih poslanika “, rekao je Škrijelj.

Predstavnik SPP, Admir Muratović, kaže da ne zna šta sve može da nosi sa sobom novi sistem ali da je taj proces promjene izbornog sistema svakako potreban. Kao predstavnica civilnog sektora, Zibija Šarenkapić, smatra da bi glasanje za ljude e ne za liste imalo višestruke prednosti.

” Imali bismo prave narodne poslanike, sada imamo stranačke. Skupština bi tada donosila odluke koje bi više bile odraz volje građana jer bismo imenom i prezimenom znali kome da se obratimo”,  rekla je Zibija Šarenkapić.

Tribinu je vodio Rastislav Dinić, a organizovana je u okviru događaja “Bus izborne reforme u 2018“ koji je završen stand up komedijom “Birač vs Preletač” u Klubu heroja. Podršku inicijativi  za promjenu izbornog sistema pružilo je 20.000 građana i više od 40 poslanika vladajućih i opozicionih političkih partija.

 

Podeli