DruštvoEkonomija

Vlada prelomila “Skače” minimalac!

Vlada Srbije ipak je danas donela odluku da minimalna cena rada bude povećana za 8,6 odsto, odnosno da cena po satu rada bude 155 dinara. Minimalna zarada sledeće godine – 27.022 dinara.

Sa ovom odlukom se, međutim, nisu saglasili predstavnici sindikata.

Predlog Vlade Srbije i poslodavaca bio je 155 dinara, odnosno, povećanje od 8,6 odsto dok su sindikati tražili 10 odsto povećanja cene rada.

Minimalna zarada trenutno iznosi 143 dinara po satu, što je 24.882 dinara neto mesečno, a nakon povecanja od 155 dinara, odnosno od 8,6 odsto, minimalac će biti 27.022 dinara.

Predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su i sindikati i poslodavci kao i predstavnici vlade postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrosačke korpe.

Predstavnici sindikata su rekli da nisu mogli da prihvate odluku od 8,6 odsto jer je na sastanku organa sindikalnih organizacija dogovoreno da se traži povećanje od 10 odsto pa bez ponovnog odlučivanja tih organa nisu mogli da prihvate novu cenu.

Novu minimalnu cenu rada pokušali su da dogovore članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) u kojem sede predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca.

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da je Vlada odlučila da minimalna cena rada bude za 8,6 odsto veća, odnosno 155 dinara, jer je zakonska obaveza da se do 15. septembra donese odluka o iznosu minimalca.

Nećemo donositi ništa nerealno, neka vremena iza nas, kada su odluke donošene da bi se dodvoravali građanima su stvar prošlosti. Realno izlazimo sa onim što možemo, u ovom trenutku ovo je ono šsto država može da učini”, rekao je Đorđević.

On je naveo da će se sa socijalnim partnerima razgovarati o “paketu mera” do kraja godine – o povećanju plata, penzija, ukidanju pojedinih naknada.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, minimalna zarada biće sledeće godine 27.022 dinara.

“Mislim da je to izuzetan rezultat pregovora sindikata i poslodavaca. Njihove polazne tačke bile su mnogo dalje od toga, poslodavci su tražili 5 odsto, sindikati 15, pa 10 odsto, ali ovo je, sa stanovišta vlade, realno povećanje”, rekao je Mali.

Izvor: TANJUG

Podeli