Kultura

ODRŽAN SVETOPETROVSKO-DEŽEVSKI SABOR

Pored Petrove crkve u Rasu, prvoj srpskoj državi i “dolini kraljeva”, kako nazivaju prostore gde je dvesta godina vladala dinastija Nemanjića, proteklog vikenda održan je Nemanjin svetopetrovsko-deževski sabor.

Ova tradicionalna menfestacija bila je u znaku obeležavanja 900 godina od rođenja velikog srpskog župana, potonjeg Svetog Simeona Mirotočivog.

U kraju u kom su živeli župan Nemanja, kraljevi Dragutin i Milutin, u kome su rođena dva srpska cara i nekoliko kraljeva, nedaleko od mesta gde je rođen Sveti Sava u Rasu prvoj srpskoj državi, gde je svaki kamen istorija, održan je još jedan Nemanjin svetopetrovsko-deževski sabor. Bila je ovo prilika da se ožive sećanja na velikog vladara, ktitora i prosvetitelja.

“Za našu eparhiju raško-prizrensku, za naš verni narod sa ovih prostora, veoma je važan današnji datum, današnja slava kada proslavljamo srbe svetitelje. Ovo je crkveno-narodni sabor ili deževski sabor“, rekao je episkop raško-prizrenski  Vladika Teodosije.

Stefan Nemanja je ovde kršten, kasnije i zamonašen, na ovom mestu predao je vlast Stefanu Prvovenčanom 1196. godine.

Okupljanje je u znak sećanja na Nemanjine državne sabore na kojima je rešavao državne probleme i na čuveni Deževski sabor održan 1282. kada je kralj Dragutin predao presto svom bratu i kasnije moćnom srpskom vladaru kralju Milutinu. Ove godine obeležen je značajan jubilej od rođenja Stefana Nemanje.

Ovaj hram izgrađen  je po do sada poznatim pisanim izvorima u 8.veku, ali stručnjaci kažu da je verovatno mnogo starijeg datuma.

 

J.Rovčanin

Podeli