Objavljen novi video koji dokazuje prodaju vakufa

Na jutjubu se pojavio  video klip pod nazivom “Prodaja vakufa”, koji je svojevrsno priznanje jednog od čelnih funkcionera Islamske zajednice u Srbiji, Hajra Tutića, o prodaji vakufskih dobara.  I ranije su brojni portali ukazivali na ovaj problem, koji je objavom ovog videa ponovo aktueliziran.

Lokalni portal navode da se prodaja vakufa od strane rukovodstva Islamske zajednice odvijala u periodu od 1980. godine do 1993. godine. Prema tom tekstu, Hajro Tutić, predstavnik Islamske zajednice u Srbiji je samo mali dio priznao, radi se o mnogo većoj imovini koja je prodata u tom periodu. Komunistističke vlasti su uzimale vakufska dobra u periodu od 1945. do 1980. godine.

Međutim, kako zaključuje autor ovog teksta, najstrašniji period zloupotrebe vakufa je od 1993. do 2018. godine, pod patronatom Muamera Zukorlića. Portal navodi da Mešihat Sandžaka nije vlasnik Reude, Internacionalnog univerziteta, izdavačke kuće El-kelimeh i mnogobrojnih drugih vakufskih dobara, gdje se vrše strašne ekonomske zloupotrebe.

“ U Bukreš, svoju njivu, odnosno vakufsku njivu prodali smo privatnicima u placeve..“; “ Mi jesmo kada smo pravili upravnu zgradu prodali tri ili četiri stare vakufske kuće”,  kaže između ostalog  Hajro Tutić na objavljenom snimku.

“ Jedini ko se javio da razgovara sa nama da kupi hamam bilo je preduzeće Sandžaktrans čiji je direktor bio Reka Hadžibulić.  I mi smo imali sa njim kontakt i razgovor u prisustvu predsjednika izvršnog savjeta, Asima Krlića. Reka Hadžibulić je bio galantan, ozbiljan, uvažavao je naše potrebe i rekao da mu ne treba hamam jer ne proizvodi novac, ali da će ga ipak kupiti. I mi smo to njemu prodali za 200 miliona dinara”, rekao je Tutić na objavljenom snimku.

Član Gradskog vijeća, Fevzija Murić, koji je nedavno na sjednici Skupštine bio izvjestilac, objasnio je odbornicima opozicije ko sprovodi razne malverazije koristeći Islamsku zajednicu kao paravan za svoje mutne radnje. Murić je odbornicima predočio i na koji način se od pojedinih predstavnika opozicije zloupotrebljavaju vakufska imovina i vjerska osjećanja građana.

“ Oni su inicijatori te pljačke. Oni su počeli sa takozvanim povratkom vakufske imovine za parcele koje su prodali, za parcele za koje mi imamo ugovore. Veliki broj vakufskih kuća su prodali ili poklonili svojim imamima ”, rekao je Murić za skupštinskom govornicom.

 

Podeli