Čojstvo i junaštvo u romanu “Ponor” Avda Ćeranića

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” promovisan je drugi roman novopazarskog hirurga i slikara dr. Avda Ćeranića pod nazivom “Ponor”. O knjizi su tokom promocije, osim autora, govorili i recezenti Mirsada Šabotić i Dragutin Maslovarić, a roman je samo jedno od brojnih djela zavičajne književnosti izdatih u Gradskoj biblioteci tokom ove godine.

Roman je “Ponor” je priča koja govori o sazrijevanju čovjeka i unutarnjim sukobima pojedinca u ratnim okolnostima,  smještena je u dva perioda, prvi dio u vrijeme dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata i djelovanja Pavla Đurišića na prostoru Bihora, dok je drugi dio vezan za dešavanja na Balkanu tokom devedestih godina dvadesetog vijeka. Ono što je više puta pomenuto tokom promocije jeste deviza, da je junaštvo braniti sebe od drugih, a čojstvo braniti druge od sebe, tako da su, prema atuoru, junaštvo i čojstvo dvije osnovne osobine  moralne ličnosti.

”Veoma sam ponosan, mogu da kažem da sam izronio taj lik. To može biti lik za svakog časnog i poštenog čovjeka, koji nosi ove dvije osnovne osobine junaštvo i čojstvo”, kaže autor Avdo Ćeranić.

Knjigu je izdala Narodna biblioteka “Dositej Obradović” u okviru svog programa promocije zavičajnih pisaca. Tokom promocije je istaknuto da Ćeranić svojim radom krade od zaborava sve ono što može biti trajno izgubljeno.  Autor  je svoj prvi roman objavio početkom godine, ali je istakao da u poslednjih par godina neprestano piše i da u skorijoj budućnosti čitaoci mogu očekivati sledeću knjigu.

Podeli