Društvo

Svečano otvorene 45. Sandžačke igre

Nekada veoma popularne Sandžačke igre otvorene sudanas na Atletskom stadionu u Novom Pazaru pred punim tribinama. Na ovogodišnjim obnovljenim 45. Sandžačkim igrama sportisti će se nadmetati u devet sportova, dok će tri sporta biti revijalno zastupljena. Na početku svečanog otvaranja stazom na atletskom stadionu prošetalo je skoro 600 sportista koji će se narednih dana takmičiti u Novom Pazaru. Okupljenima su se obratili gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik Bošnjačkog nacionalnog Vijeća Sulejman Ugljanin.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac pozdravio je sve učesnike Sandžačkih igara koje se održavaju posle 11 godina u Novom Pazaru.

“Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim danas. Novi Pazar je grad maldosti, grad sporta I dobrih ljudi. Sandžačke igre su uvek bile i biće simbol sportskog nadmetanja, druženja, spajanja pre svega gradova u ovom regionu. Grad Novi Pazar je u poslednje vreme mnogo uložio u sportsku infrastrukturu što je rezultiralo najuspešnijom sezonom u istoriji sporta ovog grada. Naši sportisti su osvajali medalje širom zemlje, ali I Evrope i sveta. Upravo su oni najbolji ambasadori Novog Pazara, Sandžaka i Srbije. Koristim priliku da se zahvalim sportistima koji su došli I podržali ove obnovljene igre, i želim im fer nadmetanja i mnogo uspeha” – rekao je gradonačelnik Novog Pazara.

Sandžačke igre svečano je otvorio predsednik Bošnjačkog nacionalnog Vijeća Sulejman Ugljanin.

“Dragi sportisti, građani Sandžaka, dragi gosti iz zemlje i sveta, pripala mi je čast da otvorim ove igre, da poželim svim sportistima uspeha u takmičenju. Sandžačke igre su jedna od najuspešnijih institucija koje čuvaju i razvijaju regionalni identitet Sandžaka. Ovih igara biće dok bude mladih ljudi željnih da se druže i takmiče prvenstveno u dobročinstvu. U to ime proglašavam ove igre otvorenim” – rekao je Ugljanin.

Zakletvu u ime sportista položio je mladi košarkaš Mega Bemaksa Novopazarac Altin Islamović, dok je zakletvu u ime sudija položila Esma Brunčević. Zastavu Sandžačkih igara unelo je šest najboljih sportista Novog Pazara: Saida Bukvić, Teodora Simović, Elzan Bibić, Sead Islamović, Irfan Ćosović I Mina Ćorović, a podigao ju je atletičar Elzan Bibić.

Da bi svečano otvaranje igara proteklo baš u svečanom tonu pobrinula su se kulturno umetnička društva Golija i KUD Mladih Novi Pazar. Nakon svečanog otvaranja usledila je prezentacija streličarstva a onda i atletski miting. Takmičenja u ostalim sportovima startuju od petka i traju do nedelje veče.

Prve Sandžačke igre održane su u Prijepolju, 1954. godine, i na njima su učestvovali sportisti grada domaćina i susednih Priboja i Nove Varoši. Tokom vremena broj učesnika manifestacije se proširivao, tako da je ona vremenom postala najveća amaterska sportska manifestacija na području cele Evrope.

Održavanje igara prekinuto je sa početkom rata na prostorima bivše Jugoslavije, 1992. godine, da bi njihovom organizacijom u Novom Pazaru, 2001. godine, igre bile obnovljene i ovaj put im, osim kulturno-zabavnog i sportskog, bio dat i svojevrstan privredni karakter.

Poslednji put Sandžačke igre održane su u Tutinu 2007. godine, a njihovo održavanje ponovo je prekinuto u Novom Pazaru 2008. godine.

Katarina Radović

Podeli