Categories: Društvo

Učitelj iz Prijepolja kandidat za titulu najboljeg nastavnika sveta

Troje nastavnika iz Srbije, među kojima je i Dragan Kuveljić učitelj u Osnovnoj školi Milosav Stiković sa Kolovrata, ušli su u najuži krug kandidata za titulu najboljeg nastavnika sveta. Pored njega kandidati su i Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike u srednjoj školi Dr Andra Jovanović u Šapcu i Katarina Veljković, nastavnica računarstva i informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

O tome je odlučio žiri nacionalnog takmičenja, a Udruženje „Živojin Mišić“ proglasilo je pobednike koji će se boriti za titulu najboljeg na svetu u okviru projekta „National Teacher Prize“ koji je deo projekta „Global Teacher Prize“, a koji organizuje Varkey fondacija.

Varkey fondacija osnovana je 2010. godine, sa uverenjem da je nastavnička profesija ključna za globalnu budućnost, a Udruženje „Živojin Mišić“ je partner fondacije od prošle godine.

Projekat „Najbolji edukatori Srbije“ postao je tako predkvalifikaciono takmičenje za „National Teacher Prize“, a u Udruženju „Živojin MIšić“ kažu da im je cilj da od već nagrađenih najboljih edukatora Srbije izaberu one koji će nas predstavljati u svetu.

„Kroz ovaj projekat želimo još jednom da pohvalimo, nagradimo i ohrabrimo izuzetne nastavnike u Srbiji i damo im mogućnost da se nađu na jednom od najvećih svetskih takmičenja u sferi obrazovanja“, kažu u Udruženju „Živojin MIšić“.

U žiruju su ove godine bili Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Dragica Pavlović Babić, koordinatorka PISA istraživanja u Srbiji, Dušan Basalo, partner u konsultantskoj kompaniji „Atria Group“, Ivana Cenerić, koordinatorka istraživanja u Centru za obrazovne politike, Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, Srđan Verbić, bivši ministar prosvete, i Vigor Majić, direktor istraživačke stanice Petnica.

A kriterijumi koje su kandidati morali da ispune, a koje propisuje organizator Teacher Prize za ovu godinu, bili su – upotreba efektivnih nastavnih praksi koje utiču na kvalitet obrazovanja na globalnom nivou, upotreba inovativnog nastavnog programa koji je inspirisan metodama koje rešavaju nove izazove u budućnosti, lična postignuća, uticaj na zajednicu, razvijanje učenika kao građanina sveta, prepoznavanje njihovog rada od zajednice.
PP Media

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

12 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

14 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

14 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

16 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

17 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

17 hours ago