Politika

“Stari dedo” protiv Ugljanina i Zukorlića

Da li će „Stari dedo” 4. novembra privući Bošnjake u Srbiji u tolikom procentu kao prošle godine Beli Preletačević glasače na predsedničkim izborima? Iako izgleda da se jedan od prvih deklarisanih učesnika izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina služi oprobanom taktikom parodičnog alijasa Mladenovčanina Luke Maksimovića, „Stari dedo” je zapravo stariji od Preletačevića. I nedavno je objavio post na „Fejsbuku” da će lista „Stari dedo” učestvovati na izborima, da će je činiti mladi, obrazovani i ambiciozni ljudi, koji će uvek davati svoj maksimum na polju unapređenja obrazovanja, kulture i tradicije Bošnjaka u ovoj zemlji.

„Ono što je takođe bitno, svi budući vijećnici sa moje liste, nezavisni su, to jest ne pripadaju niti jednoj partiji”, navodi se u ovoj objavi.

Može li biti ozbiljnija pretnja listama Sulejmana Ugljanina i Muamera Zukorlića, koje kao i u prethodnim ciklusima, sigurno izlaze na ove izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV)? Pravi kuriozitet je, inače, u tome što za pet-šest godina ove fejsbuk stranice o Novom Pazaru još nije otkriveno ko je zapravo „Stari dedo”.

Novopazarska čaršija sumnjiči mnoge (najčešće je prozivan jedan novinar, ali on to nikada nije priznao), ponekad je zbog sadržaja pripisivana pristalicama Sandžačke demokratske partije čiji je osnivač Rasim LJajić, ali jedino što se sa nešto više sigurnosti može zaključiti jeste da fejsbuk stranicu „Stari dedo” održava više autora. Na njoj se objavljuju malo poznate fotografije starog Novog Pazara, izveštava se o brojnim događajima u ovom gradu, ali objavljuju i malo poznati istorijski dokumenti vezani za ovaj kraj.

Ali, ako je „Stari dedo” ozbiljno rešio da učestvuje na izborima za BNV, moraće konačno da se odrekne anonimnosti. Osim ovog nekonvencionalnog učesnika izbora, iz Novog Pazara se prijavio još jedan „običan” – profesor i predsednik Društva istoričara Sandžaka Esad Rahić. Za „Politiku” potvrđuje da će biti nosilac liste čiji naziv će, kako kaže, najverovatnije biti „Za jedinstvo i pomirenje Bošnjaka Sandžaka”. Rahić kaže da sa svojom listom nezavisnih intelektualaca želi da „obogati ponudu za izbore za BNV, ali i da razbije model u kome učestvuju isključivo partije”.

„Bićemo najozbiljnija konkurencija listama koje predvode Sulejman Ugljanin i Muamer Zukorlić. Mi ne želimo da jednog političkog lidera koji je do sada vodio ovu instituciju zameni drugi lider koji želi da je preuzme i koristi je za svoje dnevnopolitičke potrebe i obračun sa drugim sandžačkim političarima. Želimo da prestane jednopartijska okupacija BNV-a”, kaže Rahić dodajući da njegova lista „ne podržava ni Ugljaninovu autokratiju ni Zukorlićevu teokratiju”.

Na izborima za BNV pre četiri godine učestvovale su samo dve liste, koje su izvele na glasanje oko 35.600 pripadnika bošnjačke nacionalne manjine. Lista „Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” osvojila je 19, a lista „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” – 16 mandata u BNV.

Muamer Zukorlić, sada lider Stranke pravde i pomirenja (SPP), za „Politiku” kaže da će SPP na izborima za BNV učestvovati u punom kapacitetu, kadrovski i politički. „To znači da ću i sebe staviti na raspolaganje listi, nema nikakvih karata u rukavima, nema taktiziranja, mislim da će se do naredne sedmice sve iskristalisati”, navodi Zukorlić. Narednih dana, naime, utvrdiće se da li će učestvovati samo kao stranačka lista ili u nekoj formi koja će omogućiti učešće nestranačkih ličnosti i ostalih kadrovskih potencijala među Bošnjacima.

„Ovi izbori su veoma važni. Pitanje kulture, jezika i pisma, obrazovanja i informisanja, strateška su pitanja za očuvanje identiteta bošnjačke nacionalne zajednice. Kao i do sada, tretiramo ih kao najvažnije izbore i učinićemo sve što bude potrebno kako bi konačno došlo do promene u vođenju BNV-a, kako bi to veće definitivno postalo zaista bošnjačko i kako bi se deprivatizovalo. Jer dosad imamo jednu partiju i jednog čoveka koji kontrolišu to veće i, nažalost, uglavnom ga koriste za neke svoje ili lične ili uskopartijske svrhe”, kaže Zukorlić.

To što će ovog puta, izgleda, biti više izbornih lista, on pripisuje ambicijama Rasima LJajića da, kako kaže, osvoji neko većničko mesto i možda čak da bude „jezičak na vagi”. A cilj je, kako kaže, da se i na ovim izborima pokuša sprečiti „oslobađanje BNV”. „Očekujem da će LJajić nezvanično podržavati Ugljanina, ali mislim da on stoji iza svih drugih lista koje će se pojaviti, bilo ’Stari dedo’, bilo taj nastavnik istorije… Među Bošnjacima u Sandžaku postoje tri političke opcije i ma koliko bilo stranaka ili lista, to će biti tri političke opcije (i dva politička bloka)”, tvrdi Zukorlić i navodi da sve vreme samo njegova politička opcija, zbog propusta na izborima 2010. i 2014. godine, ima legitimitet u etnonacionalnom i kulturnom predstavljanju Bošnjaka u Srbiji.

Iz Ugljaninovog okruženja nisu odgovarali na naše pozive, dok Rasim LJajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije, za naš list ponavlja ono što je već zvanično saopšteno – ne učestvuje na izborima. „Kad vidimo liste koje učestvuju, odlučićemo da li ćemo neku podržati. Samo je izvesno da Zukorlića nećemo sigurno. Pre bismo podržali i listu koju napravi i Paja Patak nego njegovu”, kategoričan je LJajić.

 

izvor: Politika

Podeli