DruštvoPolitika

Divlja gradnja se nastavlja, asistencija policije izostaje

Rešenjem građevinske inspekcije Gradske uprave Novog Pazara, sačinjenim u skladu sa svim zakonskim odredbama, nelegalni objekat u Ulici Moše Piajde u Lugu, juče je trebalo da bude porušen, ali po ko zna koji put, izostala je asistencija policije. Dok predstavnici Islamske zajednice u Srbiji I Zukorlićevi mediji tvrde da će čuvati, kako kažu velelepni objekat, u Gradskoj upravi kažu da zakon mora biti ispoštovan.

Nelegalni objekat u Ulici Moše Pijade u Lugu, juče je trebalo da bude uklonjen. Međutim, i ovaj put, izostala je asistencija policije.

”Mi smo juče ponovo, po ko zna koji put obavešteni da nam neće biti pružena asistencija i iz tog razloga nije došlo do realizacije uklanjanja nelegalnog objekta, odnosno do izvršenja rešenja koje je donela građevinska inspekcija. Želim posebno da istaknem da smo mi u ovom slučaju potpuno u skladu sa svim zakonskim propisima postupali kao i inače u svim ovakvim slučajevima”, rekao je rukovodilac Odeljenja za inspekcijeske poslove, Nermin Bejtović.

Neuspeli pokušaj prinudnog izvršenja, načelnik Gradske uprave Novog Pazara Almir Leković je okarakteriso kao pokušaj primene zakona u cilju zaštite javne svojine.

”Mi ćemo se i ubuduće truditi, i izboriti da se primeni zakon, čak i kada se radi i o ovim objektima. Ono što je potrebno da napomenem, ne radi se ovde o objektu koji je u vlasništvu IZ u Srbiji. Radi se o objektu čiji je vlasnik Grad i to svi znaju”, kazao je Leković.

Iako su uredno obavešteni o rokovima prinudnog izvršenja, predstavnici IZ u Srbiji tvrde da će nastaviti izgradnju, kako ističu velelepnog objekta, dok je potperdsednik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović najavljeno izvršenje rešenja pre par dana na konferenciji za novinare okarakterisao kao pokušaj izazivanja nove vrste sukoba.

”Tek od skora je počela gradnja bez dozvole od strane lica koja vrlo neodgovorno postupaju kad je u pitanju imovina IZ, ili ona za koju tvrde da je IZ, što je po meni čudno, jer, kada se radi o njihovoj ličnoj imovini, tu itekako vode računa – kazao je Leković. – Svi njihovi privatni objekti imaju građevinske dozvole: kuće, lokali, vikendice… dok ona imovina o kojoj treba da vode najviše računa, uopšte ne haju za zakonske posledice, kao i šta to ostavljaju nama vernicima u amanet.”

Demantujući navode da Gradska uprava ne daje adekvatnu pomoć prilikom izdavanja građevinskih dozvola, Leković je rekao: ”Prilikom izgradnje džamije i gasalhane kod Gazilara, predat je zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Grad im je izdao tu dozvolu u rekordnom roku i oslobodio plaćanja komunalija u iznosu od 90 odsto, što je apsolutni zakonksi maksimum sa kojim grad može da izađe u susret. To je samo dokaz da može da se radi zakonito, samo ako se hoće”,rekao je Leković.

On je pozvao predstavnike IZ u Srbiji da se pridržavaju zakona i da ne manipulišu informacijama tek da bi napadali nekoga, zarad političkih poena.

S.Lj.

 

Podeli