BERZE SE OPORAVLJAJU POSLE VELIKIH GUBITAKA: Turska lira u plusu, a ojačao i evro

Evropski berzanski indeksi kao i turska lira oporavljaju se danas posle gubitaka prethodnog dana.

U evropskom indeksu Stoxx Europe 600 banke imaju najbolje rezultate, dok je i evro dobio na vrednosti, preneo je Blumberg.

U evropskom indeksu Stoxx Europe 600 banke imaju najbolje rezultate, dok je i evro dobio na vrednosti, preneo je Blumberg. Akcije pojedinih evropskih banaka, izloženih riziku zbog poslova u Turskoj, imale su pad vrednosti prethodnih dana s naglim padom lire. Turska lira je jutros u plusu 7,3 odsto.Nemački indeks DAX je u plusu 0,6 odsto, francuski CAC 40 0,4 odsto, a britanski FTSE 0,3 odsto Na azijskim tržištima zabeleženi su neujednačeni rezultati. Japanski Nikei 225 skočio je 2,3 odsto, dok je hongkongški Hang Seng pao 1,1 odsto, a Šangajski kompozitni 0,5 odsto. Južnokorejski Kospi je u plusu 0,6 odsto, a sidnejski S&P-ASX 200 0,7 odsto.

Nemački indeks DAX je u plusu 0,6 odsto, francuski CAC 40 0,4 odsto, a britanski FTSE 0,3 odsto Na azijskim tržištima zabeleženi su neujednačeni rezultati. Japanski Nikei 225 skočio je 2,3 odsto, dok je hongkongški Hang Seng pao 1,1 odsto, a Šangajski kompozitni 0,5 odsto. Južnokorejski Kospi je u plusu 0,6 odsto, a sidnejski S&P-ASX 200 0,7 odsto.

Pad lire prethodnih dana zaplašio je tržišta zbog mogućnosti prelivanja krize, mada analitičari ocenjuju da globalni ili evropski bankarski sistemi neće biti ugroženi.

Turska centralna banka juče je najavila mere za povećanje likvidnosti banaka, ali su turska lira i berza nastavili pad, pošto investitori dovode u pitanje da li vlast predsednika Redžepa Tajipa Erdogana može rešiti ekonomske probleme, kao i sukob sa SAD.

Erdogan je odbacio mogućnost povećanja referentnih kamata koje mogu usporiti privredni rast, dok anlitičari ocenjuju da je takva mera hitno potrebna.

 

Kurir.rs/Beta
Foto: AP/Ilustracija

Podeli