Društvo

Živeti sa dijabetesom a ne protiv njega

Udruženje dijabetičara Sahar, pod pokroviteljstvom opštine Tutin i u saradnji sa Savezom društava Srbije za borbu protiv šećerne bolesti, organizovalo je na Gradskom trgu u Tutinu besplatne zdravstvene preglede za dijabetičare. Brojni Tutinci iskoristili su današnju akciju, koja predstavlja primer dobre saradnje nevladinih organizacija, opštinske uprave, zdravstvenih i vojnih institucija, da kontrolišu svoje zdravlje ali i da dobiju dragocene savete lekara.

Mnogi Tutinci, ali i njihove komšije iz susednih opština, imali su priliku da, ne može se baš reći bez čekanja u redu, s obzirom na veliki odzliv, ali bez zdravstvene knjižice i potpuno besplatno, kontrolišu nivo šećera u krvi, izmere pritisak, telesnu masu i visinu. Ovakva akcija im, kažu, mnogo znači.

Na raspolaganju su im bili, kako civilni, tako i vojni lekari, endokrinolozi, što predstavalja najbolji primer dobre civilno-vojne saradnje.

Endokrinolog Vojne bolnice u Nišu, dr Olivera Milosavljević kaže da je bilo pacijenata koji su došli samo da se provere i videli su da nemaju šećer, dok je s druge strane bilo i onih koji su loše regulisani i kojima je potrebna korekcija terapije.

Dr Bratislav Milovanović, endokrinolog  iz Specijalne bolnice Merkur i predsednik Saveza društava za borbu protiv šećerne bolesti Srbije pohvalio je ovu akciju ističući da je dijabetes progresivna bolest, te da o tome treba što više pričati.

”Poruka cele ove današnje akcije je da može i da treba da se živi sa dijabetesom, nikako protiv toga”, rekao je predsednik Udruženja dijabetičara ”Sahar”, Sead Reč. On je istakao da je organizacija ovakvih akcija za udruženje postala već ustaljena praksa, te da će se tako nastaviti i ubuduće.

Akcija besplatnih pregleda trajala je od 10 do 13 časova, nakon čega su svi zainteresovani mogli da čuju zanimljivo i korisno predavanje o svakodnevnom životu pacijenata sa dijabetesom.

S.Lj.

 

Podeli