DruštvoVesti

Sandžačka javnost osuđuje Dudićev govor

”Danas su ovde muslimani pravoga puta i hadžije pravoga puta. Zapamtite, svi drugi koji idu nekim drugim putevima to su kukolj putevi, kukolj muslimani, kukolj hadžije, kukolj imami i tako redom” poručio je u petak ispraćajući hadžije muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić. Ovakav govor rezultirao je brojnim komentarima.

Zbog ovakve retorike predsednika Mešihata IZ u Srbiji Mevluda Dudića, koja je obeležila prošlonedeljni ispraćaj hadžija, ne prestaju polemike i osude sandžačke javnosti.

Društvene mreže i ovdašnji portali  ’’gore’’ od komentara kojima se osuđuje ovakav govor. Građani, studenti, novinari, ulema… poručuju da takav govor ’’nimalo ne liči na govor ljudi koji prenose poruke crpljene sa izvora Božanske objave, te da kao prvi čovek institucije koja bi trebala da prenosi poruku islama ovakav govor, ovakvim povodom sebi nije smeo dopustiti’’

Dudićev govor u nogome podseća na poruke koje je ispraćajući hadžije 2009. godine uputio njegov prethodnik Muamer Zukorlić.

Jedan od komentara na ovakvu retoriku, ukazuje na to da muslimani Bošnjaci imaju ozbiljan problem sa glavnim ahmedijama a ne sa političarima koje Dudić u svom govoru takođe nije štedeo, uprkos tome što su se prethodnih godina odazivali pozivu i prisustvovai ispraćaju hadžija.

Ove godine, kako saznajemo, poziv je izostao, ali ne i prisustvo prvog čoveka Novog Pazara koji je u petak ispratio sve hadžije.

Novopazarci na društvenom mrežama komentarišu da je ’’muftija Dudić ovaj put prekoračio crvenu liniju, a koju ni jedan musliman Bošnjak, bio on vernik, ili ne, ne može prihvatiti’’ zbog čega ga čak pozivaju da podnese ostavku poručujući mu da je njegov govor prikladniji srpskoj politici od služenja Islamu.

Poruke koje dolaze iz IZ u Srbiji osuđuju i građani sa kojima smo danas razgovali. Stava su da među hadžijama mora postojati jednakost, te da poruke koje vređaju osećanja vernika nikako nisu smele biti upućene.

U organizaciji Islamske zajednice u Srbiji na hadždž je ove godine otputovalo 239 vernika. Riajset Islamske zajednice Srbije na hadžiluk je ove godine ispratio 415, zbog čega sandžačka javnost Dudiću postavlja pitanje da li  ’’među Bošnjacima Sandžaka ima više kukolja nego žita?!’’

Nakon poslednjih događaja oči vernika uprte su prema Rijaetu BiH. Od aktuelnog resia očekuju da se ozbiljno pozabavi pitanjem Sandžaka.

Rijasetu IZ u BiH Iz naše redakcije upućen je dopis u kojem tražimo komentar na poslednje izjave upućene iz IZ u Srbiji.

Odgovor još uvek nismo dobili.

 

Senada Kalić

 

Podeli