Društvo

Rijaset IZ Srbije ispratio hadžije

Ove godine u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije put Meke krenulo je 415 hadžija i hadžinica, od toga 110 iz Mešihata sandžačkog, 70 iz Mešihata srbijanskog i 235 iz Mešihata preševskog. U Novom Pazaru je, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije ,održan svečani ispraćaj te proučena ikrar dova.

U Novom Pazaru je sinoć priređena tradicionalna svečanost povodom odlaska 415 hadžija, koji u sveta muslimanska mesta odlaze u organizaciji Islamske zajednice Srbije.

Svečanost je održana u novopazarskoj dvorani “Pendik” pred više od hiljadu vernika, članova porodica budućih hadžija i hadžinica.

Uz prigodan program, vernicima se obratio reisu-l-ulema Islamske Zajednice Srbije Sead ef. Nasufović.Hadžije sa posebnim emocijama govore o putovanju do Meke i Medine.

Obraćajući se hadžijama, njihovim porodicama i prisutnima, Nasufović je poželeo  hadžijama sreću te poručio da će sreću i zadovoljstvo Boga zaslužiti samo strpljenjem.

“Zaista je Allah sa strpljivima. Onda, brate i sestro, kada se budeš strpio, raduj se i budi siguran da je Allah s tobom. Kada god naiđeš na iskušenje, ti se strpi Allaha radi, a kada se strpiš, Allah će biti s tobom. Ovaj veliki put koji vas očekuje, kada prvi korak od kuće napravite, tada nastaju i iskušenja hadžska jer velika je nagrada za hadž mebrur”, rekao je reis-ul-ulema IZ Srbije Sead ef. Nasufović.

Ove godine u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije put Meke i Medine krenulo je 415 hadžija i hadžinica, od toga 110 iz Mešihata Sandžaka, 70 iz Mešihata srbijanskog i 235 iz Mešihata preševskog. Jutros oko 10 sati hadžije su krenule put Meke i Medine, njih su ispratili i predstavnici lokalne samouprave Novog Pazara gradonačelnik Nihat Biševac, njegov pomoćnik Nihad Hasanović, te članovi kabineta i gradskog veća.

I pred sam polazak hadžija ispred autobusa se okupio veliki broj prijatelja i rodbine. Hadžije nisu mogle da sakriju zadovoljstvo što su dočekali ovaj dan kako bi obavili hadž, odnosno, te posetili islamska mesta.

Najmlađi hadžija ima 28, a najstariji oko 80 godina. Hadžije koje iz Srbije putuju u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije danas, organizovanim avionskim letovima. kreću iz Beograda.

Rijaset IZ

Podeli