Društvo

Visoke temperature izazivaju sunčanicu

Talas visokih temperatura koji meteorolozi najavljuju nakon dužeg kišnog perioda može da donese dodatne probleme kako zdarvima tako bolesnima a naročito starijima.

Leto je u punom jeku te smo svakodnevno izloženi delovanju sunčeve toplotr. Prilika je da se malo okupamo i osunčamo na moru, jezerima, rekama, bazenima, ali smo pri tome izloženi jakim vrućinama. Sunčanica je česta pojava i  burna reakcija celog organizma na prekomerno izlaganje suncu. Ona se može desiti brzo, naročito ako smo aktivni.

Na visokim temperaturama čovek se mnogo znoji i tako gubi tečnost.Lekari kažu da na izgubljeni litar znoja isto toliko treba u organizam uneti tečnosti kako bi izgubljenu nadoknadili.Još jena važna stavka na koju doktori apeluju jeste nošenje kačketa ili šešira kako bi glavu koja je direktno izložena suncu zaštitili.

Još jedan savet je da treba nositi komotnu,širu odeću i to nikako tamnih već što svetlijih boja naročito bele.Sa sobom uvek treba nositi flašicu vode,izbegavati izlaganje suncu u najtoplijem delu dana i to od 10-17h i obavezno piti što više tečnosti naročito vodu.

 

B.B.

Podeli