Počinje festival “Zeman”

Prvi World music festival “Zeman” počinje sutra, i trajaće tri dana. Reč je o muzičkom događaju koji promoviše fuziju sevdalinke, ali i drugih tradicionalnih zvukova, sa modernim muzičkim pravcima.

Prve večeri festivala publici će se predstaviti muzički sastav “Sevdah duende” iz Sarajeva, druga noć rezervisana je za takmičarski deo u okviru kojeg će nastupiti deset finalista odabranih konkursom, a poslednje večeri festivala nastupiće sarajevski sazlija Jusuf Brkić i beogradski ansambl “Rahat” koji neguje tradicionalnu osmansku muziku.

“Ovaj festival je planiran mesecima unazad i produkt je jedne dobre saradnje sa vrsnim muzičarima, sa dragocenim iskustvom. Ovo je za nas važan projekat”, kazao je na konferenciji za novinare urednik u Kulturnom centru Aladin Imamović.

Direktor novopazarskog Kulturnog centra Husein Memić rekaoje da će publici biti predstavljen izuzetan muzički program, koji je pripreman godinu dana, u saradnji sa vrsnim muzičarima Mirzom Redžepagićem i Kenanom Mačkovićem.

“Reč je o velikom poslu za sve nas. Ali se nadam da će uživati svi naši sugrađani. Ovo je festival internacionalnog karaktera i imaćemo goste iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a u okviru takmičarskog dela ugostićemo muzičare koji su profesionalci u svom poslu”, objasnio je Memić.

Član organizacionog tima festivala Tarik Brunčević rekao je da se o svakom aspektu festivala posebno vodilo računa, naročito o mestu njegovog održavanja.

Festival će biti održan na gradskoj tvrđavi,kraj kule motrilje.

Pokrovitelji festivala su Grad Novi Pazar i Kulturni centar. Međutim, doprinos u organizaciji dale su  i brojne institicije poput biblioteke “Dositej Obradović”, Kancelarije za mlade i RTV Novi Pazar.

Podeli