Društvo

Dan rudara: Zahtevaju bolje uslove rada i veće plate

Oko 22.000 rudara u Srbiji će danas obeležiti svoj praznik Dan rudara, a njihovi glavni zahtevi su i ove godine veća bezbednost na radu i bolji materijalni položaj. Prosečna mesečna plata rudara u Srbiji je između 40.000 i 80.000 dinara, u zavisnosti od radnog mesta, a sindikati kažu da bi njihove plate trebalo da budu i iznad 1.000 evra, ako se uzme u obzir značaj te profesije i uslova u kojima rade.

Država je započela tenderski postupak za pronalaženje strateškog partnera RTB-u Bor i podizanje tog giganta, najavila otvaranje novih rudnika i oživljavanje celog rudarskog sektora, kao i povećanje njegovog učešća u BDP-u zemlje sa oko 1,5 na 3,5 do pet odsto.

Dan rudara se, inače, obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine, kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je sada u sastavu Rembasa, počeo štrajk zbog loših finansijskih i radnih uslova rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

Rudnik Resavica ove godine će uz otpremnine napustiti 350 zaposlenih, rekao je za Tanjug predsednik Sindikata rudara Resavice Nebojša Milenković.

“Ove godine smo počeli sa rešavanjem viška zaposlenih kroz stimulativne otpremnine i u januaru je otišlo 100 radnika, a do kraja godine će još 250 radnika”, rekao je Milenković.

Otpremnine su 300 evra po godini staža, 200 evra obezbedila je država, a 100 evra preduzeće, objasnio je Milenković i objasnio da ih uzimaju uglavnom administrativni radnici i rudari kojima je do penzije ostalo nekoliko godina.

Preduzeće će ove godine, računajući i prirodni odliv, napustiti ukupno oko 450 radnika, 95 onih koji su uslove stekli između dva praznika ispraćeno je, povodom Dana rudara, 3. avgusta, u penziju, podsetio je Milenković.

Obeležavanje Dana rudara u Resavici je počelo jutros u šest sati, a označilo ga je šest plotuna rudarskih mina.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović je rekao Tanjugu da je taj štrajk u stvari pokazao da su rudari jedinstvena organizacija i da svojom snagom mogu da se izbore za boljitak.

Sindikati se danas bore, kako je rekao, pre svega za veću bezbednost i zdravlje na radu, s obzirom da rudari rade u veoma teškim i opasnim uslovima.

Ističe da je najvažnije da se rudarima obezbedi sigurna atmosfera, da uvek mogu živi i zdravi da se vrate kući svojim porodicama.

“Broj smrtnih i teških povreda na radu se ne smanjuje u rudarskom sektoru, iako su doneti kvalitetni preduslovi odnosno zakoni. Važno je, takođe, da rudari zbog teškog rada imaju dobru zaradu, koje bi morale da idu preko 1.000 evra. Oni kopaju rudu i da nema rude, kao baznog elementa od kojeg se pravi sve drugo, ne bi bilo ni sveta”, kaže Vujović.

Rudari u Srbiji imaju beneficirani radni staž i na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada.

Srbija ima rudarske aktivnosti na oko 250 eksploatacionih polja, a  istraživanja se obavljaju na oko 130 eksploatacionih polja.

Kako je najavljivano, u Srbiji bi do 2020. godine trebalo da bude otvoreno sedam rudnika, sa otvaranjem nekoliko hiljada radnih mesta.

Reč je o rudnicima bakra i zlata u okolini Bora, zatim rudnika litijuma kod Loznice, Majdani kod Krupnja i Ljubovije, zatim rudnika kamenog uglja Jerma kod Pirota, kao i rudnik olova i cinka kod Bosilegrada i rudniku bornih minerala u Baljevcu kod Raške, ali i otvaranju površinskih kopova.

 

Izvor: Tanjug

 

Podeli