Izbori za nacionalne savete biće 4. novembra

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić potvrdio je danas da će izbori za savete nacionalnih manjina biti raspisani za 4. novembar i pozvao je pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u birački spisak.

Izbori će biti raspisani sredinom meseca, dodao je Ružić gostujući na RTS.

Kako je istakao, saveti za nacionalne manjine su zaduženi da se bave kulturom, obrazovanjem i medijima na jezicima nacionalnih manjina, a ne politikom.

Trinaest odsto populacije Srbije čine pripadnici nacionalnih manjina, što je retkost u zemljama regiona, a čime se Srbija ponosi, rekao je Ružić.

“Mi tu tradiciju baštinimo i u mnogim stavkama smo i iznad evropskih standarda kada je reč o pripadnicima nacionalnih manjina. Reč je o pozitivnoj diskriminaciji pri zapošljavanju, školovanju i sličnim pogodnostima”, naveo je ministar.

Na jesen će se glasati u 21 savetu za nacionalne manjine, a da li će biti osnovan i 22 savet zavisi od broja pripadnika ruske manjine.

“Imamo 21 nacionalni savet, a da li će i Rusi da učestvuju zavisi koliko će ih biti upisano u posebni birački spisak. To nije oročeno već je to kontinuirani proces i nije vezan samo za izbore”, pojasnio je Ružić.

“Neposredni izbori će biti ukoliko je više od 40 odsto upisano u posebni birački spisak. Ako ne, onda se predstavnici biraju posredno, preko elektorske skupštine”, naglasio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Što se tiče kampanje, nje će biti kao i za svake druge izbore ali treba imati u vidu delokrug rada saveta, istakao je Ružić.

Izvor:rtv.rs

Podeli