Kultura

Veliko interesovanje za učešće na festivalu “Zeman”

Čitava regija prepoznala je ozbiljnost World Music Festa “Zeman”.  Prijave za učešće na ovom festivalu sevdaha došle su iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Festival se pod pokroviteljstvom grada Novog Pazara i u organizaciji Kulturnog centra održava od 9. do 11. avgusta.

Publika će u okviru festivala, u revijalnom dijelu uživati u izvedbama sastava “Sevdah duende” iz Sarajeva, a za koji je karakteristična kombinacija sevdaha i flamenka,  zatim u nastupu sarajevskog sazlije Jusufa Brkića i beogradskog ansambla “Rahat” koji neguje tradicionalnu osmansku muziku. Osim ovog biće održana i takmičarska noć na kojoj će nastupiti 8 finalista. Za troje prvoplasiranih pjevača opredjeljene su novčane nagrade u iznosu od 500, 300 i 150 eura.

“Biće tu stručni žiri koji će da ocjenjuje osam finalista te noći i ono što je bitno jeste da će da ih prati sekstet, odnosno profesionalni ansambl iz Sarajeva. Znači nema matrica, sve će ići uživo. Prijavljene kandidate već  ocjenjuje stručni žiri  i to je za njih jedan težak zadatak. Imamo preko 20 prijava izuzetnih vokala. Svi su jako dobri i odlučuju nijanse”, kaže jedan od umjetničkih direktora festivala, Mirza Redžepagić.

Stejdž za ovaj festival biće postavljen kod Kule motrilje u Gradskom parku. Dugoročni cilj organizatora jeste da Zeman festival prevaziđe regionalni i lokalni karakter i postane svjetska manifestacija koja u osnovi neguje i afirmiše sevdah I tradicionalnu muziku.

” Već prvi put imamo zaokruženu neku regionalnu priču s obzirom da su prijave stigle iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Cijela jedna regija je prepoznala ozbiljnost festivala ” kaže ispred organizacije festivala, muzičar Kenan Mačković .

Osim koncertnih sadržaja i nastupa Festival ima i edukativan karakter. Kako je najavljeno biće organizovana i predavanja na temu “Istorija saza sa posebnim osvrtom na razvoj ovog istrumenta u Sandžaku” ali i predavanje “Makam muzika osmanskog carstva”.

Podeli